Zamyšlení k úmrtí Václava Havla

18. 12. 2011

Poslední adventní neděli zazněla velmi smutná zpráva. Zemřel prezident Václav Havel. Člověk, kterého si zamiloval každý, kdo toužil po demokracii a svobodě. Na Václavu Havlovi jsem vždy obdivovala schopnost vyjádřit v pravý okamžik krátce a výstižně hlubokou myšlenku a jasný názor bez zbytečných slov.  A paradoxně i bolestná zpráva o jeho smrti možná přišla v pravý okamžik, aby nás bez dalších zbytečných slov vrátila k ideálům, které Václav Havel celý život reprezentoval a kterými přesahoval daleko hranice naší republiky.  K ideálům demokracie a lidské svobody, na kterých stojí celá západní civilizace a jejichž udržení musí být základem a cílem evropské spolupráce.  K ideálům pravdy a lásky, které jsou tak často vysmívané, ale které jsou pro šťastný život důležitější, než materiální dostatek. Návrat k těmto ideálům je důležitý právě teď, kdy se nejen naše země, ale celá Evropa zabývá jenom řešením ekonomických problémů, děsí se probíhající krize a jsou slyšet stále silněji názory, že žádná spolupráce nemá smysl, protože se její výhodnost nedá vyjádřit v penězích.  Pokud si právě teď připomeneme ideové a duchovní základy, které nás spojují, pak se snad i důležité ekonomické a sociální problémy podaří řešit bez dramatických gest a rozchodů.

Měla jsem to štěstí, že jsem se mohla s Václavem Havlem osobně setkat a hovořit s ním. Bylo to v době, kdy byl již mnoho let prezidentem a světově uznávanou osobností. Přesto jsem měla pocit, jako bych hovořila s dlouholetým přítelem. Přes jeho pověstnou plachost z něho vyzařovala jistota. Jistota člověka, který má život postavený na pevných základech.

Můj kamarád vzpomínal na příhodu, kdy se v disidentských letech Václava Havla zúčastnil jednoho bytového setkání signatářů Charty 77 a protože měli s Havlem stejné boty, omylem si je vyměnili. Kamaráda sice tlačily, ale musel v nich chodit, do doby, než si je mohli zase vrátit. Použila bych to jako takové podobenství. Obujme si boty odkazu Václava Havla a i když nás budou asi občas tlačit, směle vykročme.

Mgr. Liběna Dobrovolná

zastupitelka města Ústí nad Labem

Mgr. Liběna Dobrovolná,
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme