Rozhovor předsedy ústecké TOP 09 Jakuba Zavorala pro deník MF Dnes ze dne 21.3. 2012

22. 3. 2012

1. Máte nějaký ohlas od členské základny na to, že se zastupitelé TOP 09 podíleli na odvolání náměstků za ODS a schválení rozpočtu s ČSSD a KSČM? Je tento ohlas spíše pozitivní nebo spíše negativní?

JZ: Mám ohlas nejen od členské základny, ale i od krajského a celostátního předsednictva. Ohlasy většiny členské základny, kraje i celostátního předsednictva jsou velmi pozitivní.

2. Jak reagovala členská základna na to, že minulou středu zkrachovala jednání o rozpočtu z dílny topky, ODS a SZSP, čímž také zkrachovala jednání o nové koalici?

JZ: Koalici pohřbila ODS tím, jaký nám spolu se SZSP předložila návrh rozpočtu. S tímto návrhem rozpočtu nešlo dělat nic jiného, než ho odmítnout, protože odmítáme další zadlužování našeho města a řešení deficitu finančních prostředků rozprodejem městského majetku. Takhle se odpovědný hospodář nechová.

3. Zaregistroval jste přímo nějakou nespokojenost v členské základně právě na středeční potažmo čtvrteční jednání TOP 09?

JZ: Nabídka převzetí odpovědnosti nad naším krajským městem je vážná věc a my jsme vedli velmi otevřenou rozpravu. Naštěstí názor „Není důležitý rozpočet, ale funkce,“ je v TOP 09 menšinovým názorem. A toho si na TOP 09 cením.

4. Kdyby Vám nějaký kolega ze strany vytýkal nedohodu s ODS a SZSP na rozpočtu (resp. na nové koalici) a hlasování s ČSSD a komunisty o odvolání náměstků za ODS a o rozpočtu, jak byste mu argumentoval?

JZ: Především bych se mu snažil vysvětlit, že ODS odsoudila možnost vlády pravicových stran tím, že nebyla schopná akceptovat přání rozumně hospodařit v našem městě. Můj názor na komunisty vystihl  Karel Čapek: „Komunismus se zásadně neshodne s těmi druhými ani v tom, co se netýká komunismu; mluvte s ním o funkci sleziny a on řekne, že je to měšťácká věda.“

A hovořil bych naprosto konkrétně: schválený rozpočet je úspornější než rozpočet ODS.  Opravdu není možné přidávat peníze Dopravnímu podniku, když má naše město prokazatelně nejhorší hospodaření Dopravního podniku.

A náměstky ODS kritizujeme už dva roky a jsme v tomto názoru konzistentní. Zbylo po nich nejen betonové monstrum připomínajícího skládku vedle Paláce Zdar, ale především územní plánu, kde se bez jakékoliv regulace změnilo 200 hektarů orné půdy a 214 hektarů trvalých travních porostů (plocha o velikosti 580 fotbalových hřišť) na stavební parcely. A samozřejmě zadlužení Ústí.

Jan Horák, MF DNES, Severní Čechy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme