Mgr. Liběna Dobrovolná říká spalování kalů NE!

6. 12. 2011

Zprávy, týkající se možných důsledků skladování a následného pálení ostravských kalů, jsou natolik závažné, že nemohou zůstat bez reakce. Zejména vyjádření odborníka Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem a člena Světové zdravotnické organizace Josefa Richtera o možném devastujícím účinku exhalací z procesu pálení jsou přímo alarmující a vzbuzují pochybnost o správnosti povolovacího procesu dle zákona o integrované prevenci.
Jsem přesvědčena o tom, že tak závažná problematika si v rámci správního řízení zasloužila využití všech možností k důkladnému posouzení zejména zdravotních rizik.  Na občany Ústeckého kraje působí naprosto frustrujícím způsobem, že má být znovu devastováno naše životní prostředí, ohrožováno naše zdraví a orgány samosprávy jen bezradně krčí rameny a prohlašují, že se s tím vlastně nedalo nic dělat. Přitom stačilo, aby kterýkoliv z účastníků povolovacího řízení nedal souhlasné stanovisko, ale naopak využil svého postavení účastníka řízení a proti rozhodnutí podal odvolání, v rámci kterého by se muselo vyjádřit i ministerstvo zdravotnictví.
Jako občan tohoto kraje, který není účastníkem řízení, se nemohu účinně bránit jinak, než podáním trestního oznámení a věřit, že aspoň tímto způsobem bude prošetřena zákonnost celého postupu. Tento problém vnímám velmi intenzivně i proto, že jsem před několika měsíci prožívala těžkou smrt své matky, která podlehla rakovinnému onemocnění. Smutnou souvislost vidím v tom, že prožila většinu svého života na Ostravsku, odkud k nám nyní směřují karcinogenní kaly.

 

Více v médiích: http://ustecky.denik.cz/souvisejici_clanky/laguny.html

Mgr. Liběna Dobrovolná,
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme