Karlovarská losovačka znovu a v Ústí? Jsme proti

26. 1. 2012

Krajská  organizace TOP 09 zásadně nesouhlasí s tím, aby se výběrová řízení kraje odehrávala stylem tzv. losovačky, tedy zúžení počtu zájemců o zakázku pomocí náhodného výběru mezi firmami. Je to neprůhledné jednání a hazarduje s penězi danových poplatníků, míní politici TOP 09. Vedení kraje se letos chystá použít tento zakázaný postup a vybrat takto zhotovitele hned několika zakázek za více než 885 miliónů korun.

„Je to hazard s veřejnými penězi ani evropskými dotacemi. Žádáme krajské radní, aby takový výběr okamžitě zastavili a umožnili všem firmám, které splní podmínky, podat nabídku," říká Karola Haasová, členka ústeckého krajského výboru TOP 09. Konkrétně se jedná o tyto zakázky: Nová komunikace u města Roudnice nad Labem (432 miliónů korun), strategická průmyslová zóna Triangle – likvidace splaškových vod a zpřístupnění Staňkovického rozptylu (261,4 miliónů korun) a nová komunikace u města Chomutov (192 miliónů korun).

Postup navíc zakázal Úřad rady regionu Severozápad, který má na starosti zúřadování evropských dotací v Ústeckém i Karlovarském kraji. Závazný externí metodický pokyn vydal úřad loni v prosinci. Omezovat výběr dodavatelů zakázek losováním by se nemělo u nových výběrových řízení, ale úřad radí nedokončovat ani probíhající a už dříve vypsaná řízení, kde byla tzv. „losovačka" využita. Stejný postup jasně doporučilo před třemi týdny i ministerstvo financí.

TOP09 se obává, že by v budoucnu navíc mohlo být kraj jako zadavatel napaden, že veřejné peníze utratil nelegálně. „U elektronického losování je možnost manipulace. Nechceme další skandály kolem veřejných zakázek. Jsme přesvědčeni o tom, že je možné bez velkých problémů změnit způsob výběru těch firem, které splnili zadávací podmínky výběrového řízení," dodala Haasová.