Kalousek hovoří o hrozící ztrátě svobody, putinovském Zemanovi a své koalici s Paroubkem

Rozhovor

17. 9. 2013

16.9.2013    zpravy.tiscali.cz    Strana 0    Zprávy / Domácí
    Redakce Tiscali.cz

ROZHOVOR

Prezident Zeman je jediným lídrem sociální demokracie. V nastávajících volbách se bude hrát i o to, jestli v Česku zůstane systém parlamentní demokracie západoevropského typu anebo se změní v autokratičtější, totalitnější, variantu putinovského typu. To prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz exministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Když vám z Blesku volal imitátor hlasem prezidenta Miloše Zemana, vašeho politického odpůrce, hovořil jste velmi servilně. Proč?

S Milošem Zemanem se známe dvacet let, tykáme si a šlo o velmi silnou nadsázku. Nebyl jsem o tom na sto procent přesvědčen, ale tak napůl jsem měl podezření, že to nebyl prezident, protože ten nikomu na mobil nevolá. To je známá věc a trochu jsem si myslel, že je to kulišárna. Nicméně Petr Jablonský ho imitoval tak skvěle, že jsem byl na pochybách. V mém hlase ale žádná servilita nebyla. Jestli z něčeho nemohu být podezírán, tak ze servility k panu prezidentovi.

Do nastávajících voleb jdete s výzvou, která by se dala zúžit do věty: Buď diktaturu Miloše Zemana anebo demokracii s TOP 09 v Poslanecké sněmovně. Není to přitažené za vlasy?

To, co jste řekl, je velká parafráze. Náš program bude odpovídat na všechny společenské výzvy. Ať už v oblasti vzdělání, kultury, hospodářské a zahraniční politiky, ale i v otázkách venkova, rozvoje a infrastruktury. Je v něm vše, co seriózní programy seriózních stran mají. Program jsme zpracovávali zodpovědně a jde o návrhy řešení. To je ale jen jedna šachovnice, na níž se ve volbách bude hrát. Šachovnice systému parlamentní demokracie, na kterou jsme zvyklí. V rámci tohoto systému probíhá ideový boj o priority uvnitř systému. Spor mezi levicovými a pravicovými prioritami. Daně menší nebo větší? Méně státu, více státu? To ale neznamená méně svobody či více svobody. Jde jen o jiné priority v rámci stejného systému.

Nastávající volby však budou výjimečné i tím, že se bude hrát partie i o šachovnici výš. O systém samotný. Jestli se změní nebo nezmění. Jestli zůstane systémem liberální parlamentní demokracie anebo bude posunut k systému autokratičtějšímu. Jinými slovy o to, zda rovnováha mezi ústavními institucemi, protože tento systém je založen na dělbě moci a rovnováze mezi mocí zákonodárnou, výkonnou, soudní, tedy mezi parlamentem, vládou, prezidentem, soudy, nebude narušena. Zda se praktické pravomoci některých institucí nezačnou vyprazdňovat a přesouvat k silnější, totální až totalitní moci. To je trend.

Opět se vyjadřujete podle mě dost servilně. Vždyť Miloše Zemana přirovnáváte ke Klementu Gottwaldovi…

Nepřirovnávám ho ke Gottwaldovi. Jen metodu a jeho výroky přirovnávám k praktikám z padesátých let. Klement Gottwald provedl puč v roce 1948 podle demokratické ústavy jen tím, že ji začal vykládat zcela legalisticky a vykašlal se na všechny ústavní zvyklosti, principy i tradice. Jen četl písmenka a říkal, že do starých měchů nalije nové víno. Ono to stačí. Nemusí se nic přepisovat. Ústava je psaný text, principy, zvyklosti a tradice. To, co tam napsané není, je stejně důležité, jako to, co tam napsané je. Dohromady jde o ústavní pořádek. Ten je zárukou práv a svobod každého z nás. Když někdo prohlásí část ústavního pořádku za idiotský, tak ústavní pořádek mění. Chce ho někam posunout, chce do těch starých měchů nalít nové víno.

Výrok, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, je totiž tomu s měchy a vínem podobný. Zeman chce tedy změnit ústavní pořádek a posunout moc směrem k autokratickému a totalitnímu režimu. Někomu to, pravda, může vyhovovat. U nás žije spousta lidí, co volají po vládě silné ruky. Kromě výhod, které tato vláda může přinést, má nicméně jednu zásadní nevýhodu. Okleštění lidských práv a svobod. To je pro nás hodnota do té míry drahá, že jsme kvůli ní připraveni zápasit a proto se v těchto volbách nebude hrát jen o priority, ale taky o to, v jakém režimu a systému budeme žít. No, a když nás někdo obviní, že z toho chceme dělat třetí kolo prezidentských voleb, tak říkám, že v jistém smyslu ano.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme