Bezpečné a čisté město začíná u jeho bran, tedy i na vlakovém nádraží

28. 2. 2018

Potěšil mě nový karvinský primátor Jan Wolf, který si před několika málo dny osobně prohlédl ubytovnu Mašinka, a doufám, že při tom neopomenul celé vlakové nádraží v Karviné. Nicméně jsem přesvědčený, že nestačí pouze vyhlásit v ubytovně Mašinka bezdoplatkovou zónu. Mimochodem to měla radnice vyhlásit už dávno, jakmile to dovolovala novela příslušného zákona. 

Často cestuji vlakem, a proto z osobní zkušenosti tvrdím, že karvinské hlavní nádraží je hrozné. 
První dojem přijíždějících musí být otřesný. Hosté zdejších lázní, studenti, všichni cestující na zaplivaných nástupištích nenajdou celou lavici. Na lavičkách ve vestibulu pokud nesedí bezdomovci, tak obyvatelé vedlejší ubytovny. Čekající na vlak jen s obavami zvedají zrak k informační tabuli, poněvadž mezi nimi s křikem kličkují neukázněné děti matek, které se rozhostily na lavicích určených pro cestující. Zjednodušeně: křik a nepořádek v nádražní budově i před ní. 

Řešením celé situace by bylo pochopitelně zrušení ubytovny, což může pouze vlastník, tedy Správa železniční dopravní cesty (je to státní organizace). 
Proto by měla radnice intenzivně lobovat u vlastníka za zrušení této ubytovny a zároveň ze všech sil podporovat snad už definitivně započatou rekonstrukci vlakového nádraží, které zdaleka neodpovídá dnešní době. V neposlední řadě je třeba posílit pravidelné hlídky městské policie za účelem zajištění pořádku a bezpečí cestujících v nádražní hale a jejím okolí. 

zdroj: Karvinský a havířovský deník

Roman Strzondala, předseda místní organizace TOP 09 Karviná

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme