Zvyšování platů ve zdravotnictví

26. 10. 2011

 

Argumentář k požadavku odborů na zvýšení platů lékařů – tisková konference 24.10.2011

Ministr Leoš Heger: Já bych řekl k dnešnímu vyjádření odborových organizací, které se pohybují ve zdravotnické sféře:

ÚHRADOVÁ VYHLÁŠKA

V první řadě musím konstatovat, že ministerstvo zdravotnictví velmi intenzivně připravuje úhradovou vyhlášku, jejíž součástí jsou samozřejmě i analýzy, jak budeme schopni zvyšovat mzdy. Zcela určitě zvyšování mzdy jak lékařů, tak ostatních zdravotnických pracovníků, které v nemocnicích máme, pokládáme za věc, kterou jsme slíbili a kterou dodržíme.

To, že odbory teď vyhlašují ultimáta, ve kterých zaznívá, že budou žádat odvolání ministra nebo pád vlády, se domnívám, že je trošku přehnané. Úhradová vyhláška je mimořádně složitou záležitostí, protože musí reflektovat vývoj v roce aktuálním. My máme zatím spolehlivá data jenom za pololetí, čekáme ještě na vývoj ve třetím kvartále, a to jak nákladů v tom systému a vývoj úhrad v jednotlivých segmentech péče a poskytovatelů, ale také na vývoj v oblasti výběrů pojistného. Systém se dostává do lepší kondice, než byl v posledních dvou letech, kdy skončil deficitním hospodařením na úrovni asi deseti miliard. Prognózy deficitu letos jsou asi poloviční, čili je jasné, že přestože nedochází k žádnému výraznějšímu nárůstu peněz, které by byly vybrány na zdravotním pojištění, tak ten systém se ozdravuje a zvyšuje svoji efektivitu a máme signály, ze kterých vyplývá, že by tak mohlo pokračovat i v příštím roce. Faktem je, že dneska nejsme ještě schopni definitivně prohlásit to procento, které navrhneme nemocnicím, aby zvýšily mzdy.

SPOLUPRÁCE ČLK, SPOKOJENOST LÉKAŘŮ

V memorandu, které jsme podepsali, bylo napsáno také kromě zvýšení mezd, že jak odbory, tak například Česká lékařská komora budou na reformě spolupracovat a tam také jsme neviděli nějaký dramaticky rychlý vývoj. Naopak ze strany České lékařské komory jsme byli, pokud jde o reformu, také spíše torpedováni a ta představa, že reforma se udělá tak, že se nebude redukovat zbytná péče, že se nebudou šetřit náklady a jenom se všem přidá na platech, tak samozřejmě takováhle představa je nerealistická. Je to určitý trojúhelník, který má vždycky šikminu kompromisní, ale my tu stranu nebo hrot, který reprezentuje mzdy, rozhodně zanedbávat nebudeme. Už jenom proto, že se domníváme, že spokojenost zdravotníků a zklidnění situace ve zdravotnictví, která je nervózní dvacet let, jsou nezbytné k tomu, mají-li se najít úspory v rámci poskytování péče. Ty závisejí samozřejmě na postoji zdravotníků a zejména lékařů, kteří péči de facto přidělují pacientům, a to, jestli ji přidělují racionálně nebo iracionálně tak, že dochází například k polypragmaziím, ke zbytečné konzumaci některých procedur, v této oblasti musí náprava vycházet ze strany lékařů a budou-li spokojeni, bude to snazší.

PROVEDENÉ ÚSPORY

Od loňského roku se provedla řada kroků, my jsme vydali opatření ke snížení korupčního rizika v našich organizacích, napsali jsme mnoho změn zákonů, které by měly přinést úspory, ale na druhou stranu, my jsme s odbory memorandum podepisovali ještě předtím, než bylo vyhlášeno zvýšení DPH pro zdravotnictví. I tak jsme ale přesvědčeni, že systém bude v příštím roce stabilní a že nárůst mezd budeme moci do konce roku vyhlásit. Budeme rádi, když to bude bez pouličních událostí a bez výhrůžek ze strany odborů. My jsme prokázali postojem na začátku letošního roku, že sliby plníme a držíme.

 

Dotaz: Já bych měl jeden dotaz: Tady padlo, že dnes ještě nejste schopni říci, o jaké procento to navýšení platů bude. Jestli to bude hned od 1. ledna těch 10 procent (10 procent dle memoranda), nebo jestli to bude chápáno v průběhu celého roku deset procent, nejdříve pět, pak osm, pak deset, pak třeba dvanáct a podobně?

KOMENTÁŘ KE ZVÝŠENÍ MEZD O 10 PROCENT

Pane Pergle, já vám přečtu, jak je to napsáno v memorandu. A já myslím, že z toho to pochopíte, že by to měli pochopit všichni, i odboráři. „S předpokladem zvyšování efektivity zdravotnického systému a v souladu s reformními kroky bude průměrný plat lékaře zvýšen v roce 2012 o 10 procent.“ To, o kolik bude průměrný plat zvýšen skutečně v roce 2012, budeme moci spočítat někdy nejdříve až v prvním kvartále roku 2013 – to je můj komentář za a).

 

KONEMTÁŘ KE ZVÝŠENÍ MEZD OD 1. 1. 2012

Za b) tu není nikde napsáno, že ten plat má být zvýšen od 1. 1. 2012 o 10 procent. To není správná interpretace, jako se ze strany odborů zamlčuje, že je tam předpoklad zvyšování efektivity zdravotnického systému a v jiném bodě je, že se to bude dít ve spolupráci s celou řadou subjektů, mimo jiné s Lékařským odborovým klubem a Českou lékařskou komorou, které jsme se, zejména ze strany komory, v minulých krocích opravdu nedočkali. My jsme opakovaně jednali v posledních měsících s panem předsedou Englem, a byli jsme rádi, že ty vztahy stále reflektují jakousi vzájemnou důvěru, kterou jsme získali na začátku roku, ale je mně líto, že totéž nemohu říci i o České lékařské komoře a už vůbec ne o jejím reformním úsilí a spolupráci.

 

Náměstek Petr Nosek: Já bych se jenom pokusil doplnit pana ministra, že jsme při jednání s Lékařským odborovým klubem dávali jasně najevo, že proto, abychom se mohli bavit o konkrétních číslech, potřebujeme znát alespoň výsledky třetího čtvrtletí letošního roku a také zdravotně pojistné plány jednotlivých zdravotních pojišťoven, abychom definovali ty částky…

 

Dotaz: …dostanou přidáno všichni, nebo jak to bude, střední zdravotnický personál a jestli dáte i těm odborům nějakou garanci do toho 4. listopadu?

ZVÝŠENÍ PLATŮ SE TÝKÁ VŠECH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ V NEMOCNICÍCH

Ministr Leoš Heger: Tak samozřejmě jsme dodatečně podepsali s Českou asociací sester další memorandum a zavázali jsme se, že platy budeme zvyšovat u všech zdravotnických pracovníků v nemocnicích a to hodláme splnit a to zvýšení bude rovnoměrné. Jistě nebude takové, k jakému došlo v letošním roce u lékařů, kdy průměrný plat lékaře při nezvýšené zátěži s přesčasovými hodinami se zvýšil, ten průměrný plat, z 50 na 60 tisíc korun měsíčně. Jsou to předběžná čísla, jak už jsem zdůrazňoval, průměrné roční mzdy lze kalkulovat až v dalším roce. Ale ta předběžná čísla dokazují jasně, že došlo ke zvýšení platu lékaře o 20 procent. V době, kdy krize ve zdravotnictví a vůbec v celém českém hospodářství spíše, než ustupuje, se prohlubuje, kdy řada sektorů má mzdy nižší než dříve, bychom očekávali od odborářů spíše jistou pochvalu, než vyhlašování ultimát a výhrůžek o odvolání ministra nebo vlády. A jestli tato důvěra nestačí, tak těžko nebude nacházet nějaký další nástroj, kterým garantovat, co se bude dít v příštím roce, zvlášť, když jsme v situaci, kdy celá Evropa se třese, co se vůbec bude dít v příštím roce v hospodaření celé Evropské unie. Tak považujeme v této situaci postoje odborových centrál za velmi neuvážené.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme