Venkovu ohlodanou kost, nebo důstojné příjmy?

17. 12. 2011

Při projednávání zákona o státním rozpočtu se pan poslanec Vilímec z ODS pokusil mimo jakékoli dohody prosadit pozměňovací návrh, který by skrytě zvýšil schodek rozpočtu a přidal některým obcím (pouze v pásmu 1000 – 10000 obyvatel) malé množství prostředků. Tento požadavek nebyl schválen, protože obce dostanou mnohem více prostředků na základě aktuálního návrhu ministra financí.

Cítím tady určité pokrytectví, protože ministerský návrh, který ještě nebyl pro odpor ODS schválen ve vládě, by obcím v pásmu 1000 – 10000 obyvatel přidal více než sedm miliard korun ročně. Peníze by se získaly částečně zrušením některých národních dotačních titulů, částečně snížením nadměrných příjmů čtyř největších měst. Návrh poslance Vilímce by těmto obcím přidal jen 300 milionů, tedy více než dvacetkrát méně!

Pan poslanec chtěl prostředky získat na úkor snížení podpory stavebního spoření, která se ale ze zákona stejně musí vyplatit, takže tím by pouze zvýšil schodek státního rozpočtu a tyto peníze bychom si museli půjčit. Kromě toho, předloha ministra financí myslí i na nejmenší obce a střední města, kterým se také výrazně posilují příjmy.

Pan poslance Vilímec tak pouze předstíral, že chtěl pomoci venkovu. Jeho návrh by vedl k růstu deficitu i státního dluhu a malým obcím by příliš nepomohl. Skrytým záměrem pak může být zkomplikování dohody  Pouze by jim hodil ohlodanou kost ve srovnání s tím, co navrhnul ministr financí, a to jenom některým. Lidé si to mohou konkrétně spočítat na webu www.obcelidem.cz.

 

Pavol Lukša, poslanec za Moravskoslezský kraj a starosta Čeladné

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme