Průmyslové památky ostravského regionu

10. 5. 2011

Nicméně máme přeci jen jednu výhodu... Ostravsko je slovy barda Nohavicy regionem nejen rázovitým, ale i doslova prošpikovaným technickými a průmyslovými pamětihodnostmi. Vítkovické železárny jsou důstojným pokračovatelem iniciativy olomouckého arcibiskupa Rudolfa z roku 1828. Není bez zajímavosti (a jak zmiňuje i Wikipedie), že se na počátku 19. století na území dnešního Moravskoslezského kraje nacházelo velké množství železářských hutí, které využívaly místní železnou rudu, dostatek vody a dřevěné uhlí ze zdejších lesů. Mezi nejvýznamnější patřily hutě na hukvaldském panství: hutě ve Frýdlantu, Ostravici a Čeladné. Na okolních panstvích pak byly např. hutě Baška, Ustroň, Ludvíkov, Janovice u Rýmařova či Sobotín. Ta průmyslová historie doslova dýchá z každého zákoutí regionu.

Při běžné procházce zde na Ostravsku zavadí pozorný pozorovatel o technické památky s obrovským kusem historie. Nejde sice o stavby duchovní či stavební z pohledu klasické bytové infrastruktury, ale kde jinde se dokáže technická duše zaradovat, když ne zde. Právě tyto průmyslové památky by mohly být do budoucna mocným lákadlem pro turistiku. Chce to jen vzít rozum do hrsti, vytvořit rozumnou koncepci prohlídkových tras a vhodných témat. A památky vhodně rekonstruovat. Ta rekonstrukce nemusí představovat zachování čistého stylu stavu zařízení před 150 léty, stačí, když se návštěvník zorientuje, jak se památka užívala v průběhu času. I polorozpadlý Důl Petr Bezruč (bývalý Důl Terezie) nemusí vyvolat jen úsměvnou vzpomínku na jednu z her Divadla Járy Cimrmana,  ale může nadchnout skupinky zájemců o historii důlního inženýrství ve slezské pánvi. A např. dopravní muzeum důlních lokomotiv, důlních vagónů, žentourů, využití tažných zvířat v hornictví – kam umístit jinam než do bývalého dolu. Peněz by to jistě stálo dost, ale už jen pro tu úctu k tradici a pro zachování nějakého odkazu budoucím generacím to stojí alespoň za tu myšlenku. Máme v Ostravě něco jiného, co můžeme nabídnout?

Pokud máte pocit, že máte nápad, jak ze zaneřáděného dvorku či polorozpadlého domku bývalé továrny udělat rozumný objekt zvídavého zájmu pro historie lačnící obecenstvo,  pak prosíme,

ozvěte se nám.

 

Děkujeme, TOP 09 Ostrava-město

Psáno v Ostravě  na počátku jara 2011.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme