O VÁM PŘINESE: ZDANĚNÍ ZAMĚSTNANECKÝCH BENEFITŮ?

15. 6. 2011

Rovnoprávnost: Proč považujeme rušení daňového zvýhodnění za nezbytné?

Zaměstnanci s benefity jsou nyní dotováni těmi, kteří benefity nepobírají. Usilujeme proto o nastolení rovnosti při placení daní.

Chceme omezit možnosti daňových úniků. A to jednak celkovým zjednodušením systému, jednak zavedením tzv. principu neutrality – tedy zdanění bez ohledu na druh příjmu.

Trváme na tom, aby zaměstnanec s vyšším příjmem také odváděl do rozpočtu absolutně více než zaměstnanec s nižším příjmem, což nyní při výskytu benefitů neplatí.

Výhoda pro všechny: Jak se tyto změny projeví v našem rozpočtu?

Neplánujeme tuto změnu za účelem zvýšit výnosy z daní. Dopad bude proto přibližně nulový. Hodláme totiž nahradit rušené benefity zavedením nové slevy na dani, která nebude pouze pro vybrané, ale pro všechny zaměstnance. Půjde o tzv. zaměstnanecký výdajový paušál ve výši 3000 Kč ročně.

3 MÝTY O RUŠENÍ DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ

1. Lidem daňové výhody bereme, politikům ne.

Pravda: Nikoli, už od 1. ledna 2011 bylo zrušeno daňové zvýhodnění dosud nedaněných náhrad pro ústavní činitele (např. náhrady na cestovné, na kancelář či paušální náhrady).

2. Vláda chce zrušit stravenky, režijky apod.

Pravda: Není to pravda. Vláda chce odstranit jejich daňové zvýhodnění, což ale nemusí nutně znamenat i jejich zrušení. Stále se totiž bude jednat o daňově uznatelný náklad na straně zaměstnavatele, stejně jako je jím např. mzda.

3. Zrušení stravenek připraví lidi o práci a na daních se vybere mnohem méně

Pravda: Lidem se kupní síla dík nové slevě nesníží. Budou pouze moci přesměrovat část nákupů do jiných odvětví než odvětví stravovacího. Rozhodně tedy nedojde k zániku pracovních míst, ale maximálně k jejich přeskupení.

TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme