Elektromobil z VŠB obstojí v konkurenci světových automobilek

9. 10. 2010

Otázka znečištění a bezpečnosti se týká i ostravské dopravy. Alternativní a uchopitelné řešení se dnes rodí ve studentských dílnách VŠB v Ostravě. Jedná se o elektromobil. Na první elektro-autobus si ještě počkáme, ale generace dnešních akumulátorů bez problémů mohou pohánět městská vozidla.

Na VŠB v Ostravě pracují dva týmy řešitelů. První řeší koncepci pohonu, druhá skupina se zabývá  designem.  Je k dispozici několik modelů. Nejznámější z nich je postaven na bázi stavebnice Kaipan, ale pohonná jednotka a měnič pochází z Ostravy. „I když jsme ve srovnání s vývojovými dílnami velkých automobilek pouze skupina nadšenců, dosahujeme parametry světových špiček. Rozhodně bychom ve srovnání obstáli s každým alektromobilem letošního Pařížského autosalonu.“, řekl profesor Tomáš Čermák.

Automobil je pouze jedna část z ucelené koncepce. Ta musí být doplněna i o nabíjecí stanice. Jedna pochází z dílen VŠB a je připravena k sériové výrobě. „Jsem přesvědčen, že cesta elektromobilů je perspektivní a je hudbou blízké budoucnosti. Má-li se tento projekt uchytit, je potřeba v první řadě získat podporu města, aby pomohlo vybudovat infrastrukturu.“, vysvětlil naléhavou potřebu spolupráce profesor Tomáš Čermák.

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme