Velička (TOP 09): Prezident neví o čem mluví

8. 3. 2016

V nedělním pořadu Partie televize Prima se prezident České Republiky Miloš Zeman opět vyjadřoval k kdečemu. Kromě mnoha bonmotů a mouder se s českým národem podělil i o svůj zasvěcený pohled na inkluzi ve školství. A tak jsme se z úst hlavy státu mohli dozvědět, že inkluze žáků s lehkou mentální retardací není žádný problém, že komplikace mohou nastat až u inkluze dětí se střední a těžkou mentální retardací.

Vážený pane prezidente, je to naopak. Právě  lehká mentální retardace (lehké mentální postižení) je hlavní problém inkluze. O integrací dětí se střední a těžkou mentální retardací se vůbec neuvažuje. Ano, právě děti s lehkým mentálním postižením jsou pro velkou část odborné veřejnosti Achillovou patou celé inkluze. Pokud chceme zařadit do běžné školy dítě, které má IQ  55, může to být vážný problém, zejména na II. stupni ZŠ, a to i při intenzivních podpůrných prostředcích. Možná by tedy bylo dobré doporučit panu Zemanovi, aby si zaplatil kompetentního poradce pro oblast školství, který by mu problém a zejména základní terminologii zcela osvětlil.

Tomáš Velička

krajský předseda TOP 09 MSK