Velička: Prezident Zeman podporuje nezaměstnanost na Ostravsku

30. 5. 2016

Moravskoslezský kraj je velmi citlivý na problematiku zaměstnanosti. Zejména Ostravský region již zhruba dvě století stojí na těžkém průmyslu. Doly, hutě, strojírenství, na tom vyrostla Ostrava, ale i Karvinsko. V současné době stojíme před kolapsem OKD. Doly se zavírají a bude zapotřebí se postarat o několik tisíc propuštěných horníku. Vláda Bohuslava Sobotky jim přiklepla příspěvek 8.000,- korun. Nesystémové, ale budiž, ti chlapi si to asi i zasloužili.

Do toho nám přichází pan prezident a s grácii sobě vlastní agituje za uznání Číny tržní ekonomikou. Jak Čína souvisí s Ostravskem? V tomto případě velmi. Většina odborníku se shoduje, že Čína není a nemůže být tržní ekonomikou, protože jí prostě dotuje stát a Čínská komunistická strana. A za druhé, to je pro náš region zásadní, tak ten kdo by byl postižený hlavně, jsou hutě. Dotovaná čínská ocel je prostě levná a v tržním prostředí nemohou čeští výrobci takto obstát. Prostě začnou krachovat a valcíři skončí na dlažbě. Říkám to i proto, že jsem kdysi sám pár let ocel válcoval. V situaci, kdy už i vrabci na střeše si v Ostravě štěbetají, že Světlíkovy Vítkovice jsou v obrovských finančních problémech. A to tu máme Mittal, Třinec a další menší hutní podniky.

Proč to Miloš Zeman dělá? Napadají mě tři možnosti.

Za prvé, duševní stav pana prezidenta je na stejné úrovni, jako jeho stav tělesný a on není prostě schopen rozpoznat, co vlastně propaguje a podporuje. To ale není moc pravděpodobné. Kdo zvládne z hlavy složitý veřejný projev, není duchem sláb.

Druhá varianta, která mě napadá, že to Miloš Zeman dělá schválně. Čím více nezaměstnaných na Ostravsku, tím větší šance, že levicový kandidát na prezidenta opět uspěje. A to už nehovořím o jeho populistické SPO. To by byl ovšem dosti šílený kalkul, hodný pouze velkého politického hazardéra.

Nu a pak je tu třetí možnost. Že je prezident Zeman Číňanům za něco vděčný a pouze jim to vrací. Tady mě ale jímá hrůza, za co může být prezident evropské demokratické země vděčný totalitní komunistické diktatuře.

Všechny tři možnosti jsou strašné a hradní tiskový mluvčí nás určitě opět ironicky poučí, že to tak není, a že pouze nechápeme velkého státníka. Ať jsou ale Zemanovy důvody jakékoliv, v případě že by uspěl, tak výrazně podrazí nohy českým hutím. A to povede jednoznačně k výraznému zvýšení nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji. A je třeba říci, že TOP 09 udělá vše pro to, aby tomu zabránila.

Tomáš Velička

krajský předseda TOP 09 Moravskoslezský kraj