V Bolaticích vyroste nové náměstí

16. 1. 2018
Rok 2018 by měl být pro Bolatice rokem velkých investic. Rozpočet obce počítá se stavbami za více než čtyřicet milionů korun. V plánu je nové náměstí, mateřská škola, rozšíření hřbitova a v neposlední řadě i dokončení sběrného dvora. 

Prozatím byl co do investic pro Bolatice rekordním rok 2006, kdy se mimo jiné stavěla čistírna odpadních vod a nová sportovní hala. Letošní rok by ale mohl dosavadní rekord trumfnout, a pokud ne, hodně se mu přiblíží. Jednou z největších investic má být výstavba nového náměstí a úprava prostoru před Domem obchodů a služeb. Osm milionů si vyžádá výstavba nové mateřské školy v Borové. V plánu jsou také rozsáhlé opravy místních komunikací a opravy chodníků v ulicích Nádražní, Hlučínská a Lipová. Začne se rozšiřovat hřbitov a dokončeno by mělo být rozšíření sběrny druhotných surovin. „Většinu investic bude hradit obec ze svých prostředků, a to i díky zvýšenému podílu daní. Z dotací bude hrazeno rozšíření sběrny a možná oprava chodníku na ulici Nádražní, pokud se nám podaří získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Na sběrnu druhotných surovin půjde o asi čtyřmilionovou dotaci z programu EU a Státního fondu životního prostředí. Na výstavbu školky si vezmeme krátkodobý úvěr ve výši čtyř milionů korun, který Bolatice bance vrátí nejpozději v roce 2020,“ uvedl starosta Bolatic Herbert Pavera. 
Ještě je tu jedna obrovská investice, nad kterou ale visí otazník. Jedná se o výstavbu kanalizace v ulici Svobody. Tato akce by si spolu s opravou ulice vyžádala na šedesát milionů korun, což Bolatice nezvládnou bez dotace. Proto také, byť už dva roky mají stavební povolení, k realizaci zatím nepřistoupily. Bohužel, dosud nebyl vyhlášen žádný dotační program, který by umožnil obci požádat o dotaci. Nyní ale obec pravděpodobně bude moci požádat o dotaci z programů EU prostřednictvím Státního fondu životního prostředí nebo ministerstva zemědělství. Pokud by nám dotace nevyšla, plánujeme opravit povrch na ulici Svobody i bez stavby nové kanalizace,“ uzavřel Pavera.

Zdroj:REGION OPAVSKODatum vydání:9.1.2018 Rubrika / pořad:ZpravodajstvíStrana / zpráva02Autor:(niki)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme