TOP 09: Nebezpečné výroky komunistů a ČSSD ohrožují naší bezpečnost

6. 4. 2016

Někteří politici v Ostravě chtějí zrušit Dny NATO. Rádoby ekonomické důvody zastíňují skutečnost, že se jedná o prestižní záležitost s mezinárodním věhlasem, který se našemu kraji několikanásobně vrátí.

Dny NATO jsou jednou z největších akcí přehlídky bezpečnostních sil ve střední Evropě, které z původní malé akce přerostly v prestižní záležitost s mezinárodním věhlasem. Z deseti tisíc účastníků na 1. ročníku je jich dnes více jak 220.000 tisíc. A jsou právě v našem kraji.

Je zvláštní, že od roku 2001, kdy byl první ročník, tato akce začíná být trnem v oku některým politikům právě až nyní. A vůbec není divu, že se jedná převážně o politiky z řad KSČM a ČSSD. „Tito politici se vůbec netají tím, že by raději vítali soudruhy z východu než prezentovat příslušnost k západní kultuře a tradicím,“ vyzdvihl Lubomír Vavroš, zastupitel města Studénka a letecký instruktor.

Stěžovatelům vadí i pouhý název akce. Navíc používají i velmi zavádějící argumenty na hranici pravdy. Kromě těch rádoby bezpečnostních hlavně ekonomické. Zde je ovšem nutné si uvědomit, jaký přínos pro Ostravu a vůbec pro celý kraj návštěva stovek tisíc lidí je. Finanční podpora se regionu několikanásobně vrátí. Dalším nezanedbatelným dopadem je propagace města, regionu a letiště. V této oblasti jistě vydává Ostrava i kraj nemalé prostředky s mnohdy těžko zjistitelným dopadem. „Při posuzování toho, zda podpořit či nepodpořit se můžeme také inspirovat Brnem, které co do počtu návštěvníků srovnatelnou Velkou cenu, podpořilo desítkami milionů,“ uvedl Lubomír Vavroš.

Někteří občané velmi rychle zapomněli,  jak jsme více jak čtyřicet let byli v područí východního diktátora. Před 26 lety jsme si vybojovali svobodu. Ale svoboda není zadarmo a nemůže s ní zacházet, jak to předvádí prezident Zeman. Krásně to řekl papež Jan Pavel II: „Svobodu nelze jenom mít, nelze ji jenom užívat. Je potřeba ji stále nabývat a vytvářet ji.“

Málo kdo z nás si uvědomuje, že pokud se Moskva rozhodne, tak její vojáci obsadí během 36 až 69 hodin pobaltské země, členy NATO. Proto je nezbytné, abychom ochránili naší bezpečnost a naše občany. Za žádnou cenou nesmíme dopustit, aby se opakovaly  události minulého století, jako je rozdělení Evropy na východ a západ a následně vojenský vpád ruských vojsk v roce 1968. NATO je totiž jedinou možnosti ochrany naší svobody a demokracie. „NATO je symbolem naší bezpečnosti a nemůžeme brát bezpečnost jako samozřejmost, ale musíme neustále o ní usilovat a pečovat. Bez bezpečnosti a svobody není ani prosperita. A Dny NATO jsou jejím symbolem a musíme udělat všechno pro jejich zachování,“ zdůraznil poslanec Herbert Pavera.

Herbert Pavera

starosta obce Bolatice, poslanec  TOP 09 Moravskoslezský kraj