TOP 09: Důchod není pojistka na stáří

25. 3. 2015

Více než tři desítky studentů Slezské univerzity v Opavě přišly včera debatovat s poslanci TOP 09 o stárnutí české populace, důchodové reformě a úloze státu. Poslanci Markéta Adamová a Herbert Pavera přijali pozvání tamního Studentského politologického fóra.

„Jsem přesvědčen, že je nezbytné, aby si každý mladý člověk spořil na důchod. Vezměme si příklad z německých občanů, pro které je zcela běžné, aby si spořili na stáří,“ řekl poslanec Herbert Pavera (TOP 09) a dodal: „Věřím, že právě vy jste ti, kdo se nebojí vzít odpovědnost za svůj život do vlastních rukou.“

Politici připomněli, jak vážný problém je stárnutí naší populace. Česká republika stále nemá dostačující nástroj, který by do budoucna tento problém vyřešil. TOP 09 jako vládní strana zavedla v rámci důchodové reformy tzv. druhý pilíř, ve kterém si dnes desítky tisíc lidí spoří na penzi část svých povinných odvodů státu. Současná vláda se tento nástroj rozhodla zrušit a nechává pouze průběžný systém, ve kterém ale už dnes chybí na důchody 38 miliard korun.

„Jsem skeptická, že průběžné financování je dostatečné pro zajištění důstojného života na stáří generací, které jsou dnes v produktivním věku. Druhý pilíř současná vláda zrušila, ale ničím ho nenahradila a neozřejmila ani svůj návrh reformy. Potůčkova důchodová komise za rok své činnosti nepřišla s jasnými a funkčními opatřeními,“ uvedla poslankyně Markéta Adamová (TOP 09).

Problém stárnutí české populace má hlubší kořeny. Není jednoduché stanovit takové kroky, které by vedly z dlouhodobého hlediska alespoň k uspokojivému stavu. Diskuse vedla k jednoznačnému závěru: Musíme se naučit se stále nespoléhat jen na stát. „Je nezbytné, aby každý mladý člověk byl především zodpovědný sám za sebe, a musí přijmout plnou zodpovědnost se na stáří připravovat postupně,“ doplnil poslanec Herbert Pavera (TOP 09).

 

 

Ostrava 25. dubna 2015                                                   

Marcela Masná

krajská manažerka TOP 09 pro Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj,asistentka poslance H. Pavery

email: marcela.masna@top09.cz, tel: +420 737 209 730

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme