2. 11. 2015

Blíží se čas Dušiček a jeden by řekl, že by to měl být čas klidu, vzpomínek a zamyšlení. Opak je však pravdou. Pomalu a jistě se Babišovo impérium stává rozhádaným a neposlušným spolkem. Ať už se jedná o Radmilu Kleslovou či koalici, která se neustále rozchází a schází pod vedením pražské primátorky Krnáčové.

Je úsměvné, že miliardář Babiš bez problémů kočíruje byznys, ale politika je poslední dobou nad jeho síly. Holt ta naše vládní koalice začíná mít trhliny. Premiér Sobotka zase marně apeluje na odvolání Rozbořila z funkce hejtmana Olomouckého kraje. Ani jeho tlak a osobní návštěva v Olomouci nevyřešily problém, který si ČSSD buduje vlastní pílí před krajskými volbami. Stejně tak se olomoučtí komunisté drží korýtek zuby nehty. Proč také ne? Kdyby se tato koalice rozpadla, patrně by už představitelé KSČM nebyli náměstky. Člověk by si mohl zamnout ruce, že když se to netýká nás, je to přece v pořádku. Ale naopak.

Pokud nebudou kauzy Rozbořila a dalších urychleně vyřešeny a politik sám nedokáže posoudit, že do celkového vyšetření či soudu by měl z funkce odstoupit, budou lidé politikům věřit čím dál méně. A to je špatně pro všechny bez rozdílu politických stran. Proto se zamysleme o Dušičkách nejen nad svými blízkými, kterým půjdeme položit na hrob květiny, ale i nad tím, kam že se to ubírá naše malá republika a její politická scéna.

Pavol Lukša – místopředseda TOP 09, starosta v Čeladné