Pavera: Za neschopnost vlády opět zaplatí občané

16. 5. 2016

Situace kolem OKD jen ukazuje, jak je stávající vládní garnitura nepřipravená na řešení podobných situací. Její chyby budeme ještě dlouho draze splácet. V případě OKD navíc Bohuslav Sobotka jen sklízí plody zcela zvláštní a zásadně chybné privatizace dolů, o kterou se zasadil v roce 2004. Naprosto totiž zapomněl v rámci smluv nastavit povinnosti vlastníka OKD (původně pana Bakaly a nyní společnosti Ad Hoc Group) při správě a následném útlumu dolů. 

Navíc se již několik let hovoří o tom, že těžba uhlí v dolech OKD přestává být rentabilní. Stát se mohl na tuto situaci připravit mnohem dříve. Zcela chybí strategické rozhodování s vyhodnocováním potenciálních rizik anebo vytváření rezervních fondů pro takové podobné situace. Už nyní víme, že vše se opět uhradí z peněženky daňového poplatníka. Jedním z nyní dostupných řešením je podpora státu na rekvalifikaci propuštěných horníků.

OKD jako taková nemá celá šanci přežít, ale některé její části mohou několik let dobře fungovat. „Náš kraj se v minulosti vypořádal i s daleko horšími situacemi (restrukturalizace HNKG, VŽKG atd.) a věřím, že se i nyní s touto situací vypořádá,“ zdůraznil poslanec Herbert Pavera. A na ostatních uzavřených dolech mohou pracovat desítky lidí při utlumování těžby. Jsem přesvědčen, že propuštění zaměstnanci mohou být rekvalifikováni dobře pro jiné firmy. Horníci jsou zvyklí tvrdě pracovat a jistě by si našli práci u různých strojírenských firem v našem kraji,“ vyzdvihl Pavera a dodal: „A ti, kteří jsou blízko důchodového věku a splňují podmínky za odpracované hodiny v dolech, mohou odejít do předčasné penze.“

V kraji vzniklo v minulých letech několik průmyslových zón i za podpory státu a kraje, které přinesly tisíce pracovních míst. „Chybí mi však větší podpora našich podnikatelů. Stále podporujeme cizí investory a naše investory, kteří tady budou většinou i za deset i za dvacet let, nepodporujeme;  a to je velká škoda,“ řekl Pavera.

                                                                   Marcela Masná – krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj,

                                                                   asistentka poslance H. Pavery

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme