Pavera: Za dva roky jsem navrhl řešení mnoha problémů

9. 12. 2015

Dlouholetý starosta Bolatic na Hlučínsku Herbert Pavera zastupuje už dva roky občany Moravskoslezského kraje v Poslanecké sněmovně. Za tuto dobu se podílel na návrzích celkem 18 zákonů, které mění každodenní život lidí.

Voliči dávají důvěru svým zákonodárců i proto, aby jim pomohli řešit legislativní cestou konkrétní problémy. I proto se snažím co nejvíce s lidmi komunikovat a navrhovat takové změny, které jim pomohou,“ říká poslanec Herbert Pavera (TOP 09), který je členem zemědělského výboru.

Za dva roky práce ve sněmovně se poslanec Herbert Pavera podílel na těchto změnách zákonů:

  • Smlouvy státu i jiných veřejných institucí budou povinně zveřejňovány v Registru smluv. Daňový poplatník má právo vědět, kam směřuje každá koruna z jeho daní.

  • Statisícové poplatky za vynětí z půdního fondu by už neměly zatěžovat rodiny ani obce. Rodinné domky, chodníky či silnice totiž nejsou hlavním důvodem snižování rozsahu zemědělské půdy.

  • Kvalita života v obcích se zlepší, pokud si obce budou rozhodovat o penězích samy díky férovému rozdělení daní přímo do místních rozpočtů. Nebudou muset získávat peníze formou účelových dotací, které jsou administrativně náročné, přinášejí byrokracii a rozhodování z Prahy. V Poslanecké sněmovně jsem se při projednávání tohoto vládního návrhu zákona zasazoval o to, aby stejný dílem bylo přidáno jak krajům, tak i obcím již od roku 2016. Stejně jako vláda tento návrh nepodpořil ani Senát.

  • Geologický průzkum a těžba uhlí či zemního plynu by měla používat pouze metody nejšetrnější životnímu prostředí. Moravskoslezský kraj má s nešetrnými metodami dlouholetou špatnou zkušenost, což pocítily statisíce občanů na svém zdraví. Tento návrh zákona je velmi důležitý, vládní koalice ale blokuje jeho projednávání. Desetkrát byl zařazen na program schůze, dodnes není projednán.

  • Úředníci mají nést osobní odpovědnost, pokud svým jednáním způsobí škodu. Stát by nově musel tuto škodu vymáhat, doposud to může dělat jen v minimální míře.

  • Obce by měly mít možnost zakázat reklamu, která je pouze cizojazyčná a občané jí nerozumí. Jde např. o upoutávku na jídla v restauraci. Vláda nepřipustila další projednávání této pro obce důležité novely. Návrh by desetkrát zařazen na program jednání, jeho schválení je však v nedohlednu.

  • Stát by měl více podporovat moderní způsoby léčby, mj. u tzv. diabetické nohy kmenovými buňkami nebo dětské mozkové obrny a získaného poškození mozku.

Práce opozičního poslance je o to těžší, že vládní většina mnohdy blokuje rozumné návrhy jen z toho důvodu, že jsou od opozice. V lepším případě, aby se pak mohla sama pochlubit, že to byl právě její návrh, který lidem pomohl, ale se zbytečným zpožděním. V horším případě není schválena užitečná změna vůbec,“ upozornil Herbert Pavera.

Významnou částí práce poslance je komunikace s voliči. Právě ti mu dávají důležité náměty a upozorňují na problémy. „Poslanec nesmí být odtržen od reality každodenního života. V průběhu první poloviny svého mandátu jsem takto 37 krát písemně žádal ministry interpelací o vyjádření k otázkám, se kterými mě oslovili právě voliči.“ „Mám obrovskou výhodu v tom, že jako učitel i starosta jsem každý den v kontaktu s lidmi,“ uvedl poslanec Pavera.

Poslance Herberta Paveru (TOP 09) můžete navštívit každé pondělí v jeho kanceláři v Ostravě (Vítkovická ul. 1), případně mu napsat na mail (herbert.pavera@top09.cz), nebo poslat zprávu na Facebook.

Další informace najdete na osobní webové stránce www.herbertpavera.cz. Domluvit lze i návštěvu v sídle sněmovny v Praze.

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme