Pavera: Vím již dlouho, že nejsme v prioritách kraje

23. 11. 2016
Problém výstavby nové I/56 řeší Sdružení obcí Hlučínska již snad 15 let. Vlastně více jak 20 let! Již v polovině 90. let, než se rozhodlo o výstavbě nové I/11, se řešila i možnost výstavby I/56. Bohužel tehdy politici rozhodli o výstavbě I/11 a ta nebude dokončena s obchvatem Opavy ani za 10 let. Ta naše již mohla být dávno hotová.
Jinak plně chápu rozhořčení občanů Dolního Benešova i dalších obcí ležících na I/56. V posledních letech je totiž doprava mnohem větší, než před deseti lety. Při posledním měření, které jsme si nechali udělat v roce 2012, projelo Hlučínem přes 17 tisíc vozidel, což bylo téměř o 3 tisíce více jak v roce 2010. V Dolním Benešově pak bylo naměřeno téměř 10 tisíc vozidel. A v současné době je to mnohem horší, zvláště nyní, když je uzavřena silnice I/11. A to se může stát i příště! Na této silnici dochází stále více k dopravním nehodám a lidé se opravdu bojí přecházet přes cestu, zvláště ti starší. A řešení je v nedohlednu! Podle speciálního výpočtu by mělo v roce 2037 projet Hlučínem přes 25 tisíc vozidel a Dolním Benešovem přes 14 tisíc vozidel.
Víme totiž již dlouho, že nejsme v prioritách kraje, přestože jsme se snažili přesvědčit kraj o významu nové I/56 pro bezpečnost občanů, pro zlepšení životního prostředí v obcích a městech i pro větší dostupnost regionu. Jediné, co jsme zatím dokázali, je, že kraj letos objednal studii dvouproudové nové silnice I/56. A snad to trochu posune přípravu výstavby této silnice. Pokud ne, jsme připraveni za rychlejší výstavbu silnice I/56 bojovat mnohem razantněji i jako Sdružení obcí Hlučínska. 

S neúnosnou situací kvůli předimenzované dopravě na silnici I/56 již dochází trpělivost dotčeným okolním obcím a městům. V Dolním Benešově už dokonce zvažují protestní akci formou blokády provozu na silnici. 

Herbert Pavera, předseda Sdružení obcí Hlučínska, starosta obe Bolatice, poslanec TOP 09

Zdroj: REGION OPAVSKO,Datum vydání:22.11.2016 Rubrika / pořad:,Zpravodajství, Strana / zpráva 04

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme