Pavera: Příspěvek na dojíždění za prací v Moravskoslezském kraji nefunguje

3. 8. 2016

Od 1. dubna letošního roku byl zaveden příspěvek na dojíždění za prací. Čerpat jej mohou uchazeči o zaměstnání v pěti krajích, včetně Moravskoslezského. Podle délky dojíždění může příspěvek dosahovat od 1000 do 3500 Kč měsíčně. Má motivovat nezaměstnané, kteří chtějí pracovat, ale náklady na dojíždění znamenají překážku.

"Čísla, která jsem si vyžádal od Ministerstva práce a sociálních věcí, ukazují, že příspěvek v našem kraji příliš nefunguje. K 1. červnu si o něj zažádalo pouhých 15 uchazečů a dostalo jej pět z nich," uvedl poslanec Herbert Pavera. 

Připomeňme, že Moravskoslezský kraj představuje region s druhým největším podílem nezaměstnaných osob v republice (7,6 %), což znamená téměř 65 tisíc uchazečů o zaměstnání.

"Ministryně Marksová by měla vysvětlit, proč příspěvek selhává. Zda o něm nezaměstnaní neví, nebo je jeho čerpání administrativně náročné," říká poslanec a Pavera a upozorňuje, že v Moravskoslezském kraji je nyní evidováno 11,5 tisíc volných pracovních míst.

"Každopádně by mělo dojít k větší motivaci nezaměstnaných hledat si práci. Ze zkušenosti starosty vím, že některé skupiny prostě pracovat nechtějí. Zde by pomohlo např. znovuzavedení veřejné služby. Pokud problémový nezaměstnaný neodpracuje určitý počet hodin, mohly by se mu snížit dávky a naopak," dodává Herbert Pavera.

 

 

 Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme