Pavera: Povinné očkování psů sněmovna zřejmě neschválí

25. 5. 2017
Do tří let bude v Česku nejspíš zavedeno povinné čipování psů. Zavést to chtějí od roku 2020 poslanci novelou veterinárního zákona, která má mimo jiné zpřísnit podmínky pro chov psů. Sněmovna novelu poslala do závěrečného kola schvalování. Čipování, kterou prosazuje poslanec TOP 09 Herbert Pavera spolu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), podpořil sněmovní zemědělský výbor.

Povinně čipovat by se měli všichni psi v době prvního očkování proti vzteklině, tedy kolem půl roku věku zvířete. "Věřím, že to může přinést pokrok v tom, že se zamezí množírnám nebo jejich přístupu na trh tím, že budou mít povinně značená zvířata i ony, budou muset mít značené své feny," uvedl Pavera. Proti jeho návrhu žádný z poslanců nic nenamítal. Kritici již dříve upozorňovali na to, že z množírny budou dál opouštět neočipovaná osmitýdenní štěňata.

V ČR je kolem 1,5 milionu psů, část z nich již čip má. Pořizovací cena čipu závisí na jeho typu, mohla by se pohybovat mezi 120 a 450 korunami, míní poslanci. Za čipování si soukromí veterináři účtují od zhruba 300 korun do 550 korun.

Registrace opuštěných zvířat

Novela také povoluje možnost domácích porážek skotu mladšího šesti let. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety. Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele.

Novela rovněž legalizuje stav, kdy si výslužku zabijačky odnášejí osoby blízké chovateli. Norma upravuje i prodej produktů z prvovýroby, doplňuje jej o prodej nutrií.

Zdroj:tyden.czDatum vydání:24.5.2017 Rubrika / pořad:ZvířataAutor:ČTK

Osobnosti: Herbert Pavera