Pavera: Nikdo nebude obcím nařizovat kolik sociálních bytů mají mít

2. 11. 2016
Byty pro chudé zdarma? Návrh nového zákona o sociálním bydlení slibuje výhodné bydlení každému, kdo neutáhne běžný nájem. 

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová chce chystaným plánem zatočit s chudobou a bezdomovectvím. Odzvonit by mělo předraženému bydlení v otřesných podmínkách ubytoven. Naopak, každý, kdo má problém platit tržní nájemné, získá právo na důstojné bydlení od obce. Ty budou povinny poskytnout dotyčnému byt bez ohledu na to, zda se v nezáviděníhodné situaci ocitl ne vlastní vinou, jako jsou handicapovaní, matky samoživitelky, mladé rodiny apod., či zda se do svízelné situace dostal vlastní vinou, například alkoholismem, a nemá ani zájem na ní cokoli měnit. Zkrátka každý, kdo je nucen za bydlení vydat více než 40 % čistého příjmu, bude moci na pracovním úřadě žádat o sociální bydlení. Pro představu: čtyřčlenná rodina bude mít na byt právo, jestliže jí po zaplacení bydlení zůstává méně než cca patnáct tisíc. Na základě žádosti proběhne sociální šetření, a jestliže dotyčnému bude nárok přiklepnut, odstartuje obci šestiměsíční lhůta na to, aby dotyčnému jednotlivci či rodině přidělila vhodný byt se zvýhodněným nájmem, tedy takový, který bude rozlohou odpovídat počtu osob, které v něm budou žít. S placením nájmu bude pomáhat systém příspěvků na bydlení. Do té doby může dotyčný využít krizového bydlení v azylovém domě. 

Pavera: Marksová a Dienstbier tomu nerozumí 

Politika Marksové však čelí ostré kritice, ta se ozývá zejména z řad starostů. „Stát by se měl okamžitě přestat starat o to, jakým způsobem obec zajišťuje nájemní byty. Doufám, že starostové a primátoři budou dostatečně lobovat, aby připravený zákon neprošel a aby paní ministryně nadále nevymýšlela pokusy a omyly na celém národě,“ sdělil Regionu svůj názor starosta Štěpánkovic Bernard Halfar. Podobný názor zastává i bolatický starosta Herbert Pavera, který je jako poslanec připraven proti zákonu vystupovat. „Ministryně Marksová a její kolega Dienstbier jen dokazují, že problematice obcí vůbec nerozumí. Pevně věřím, že obcím nikdo nebude nařizovat, jaké procento sociálních bytů mají mít. Samospráva je od toho, aby sama rozhodovala o tom, co je pro ni a její občany nutné a potřebné. Z okolí vím, že každá obec si své problémy řeší, mají byty pro mladé, pro seniory a mají i sociální byty,“ uvedl Pavera.

Zdroj: REGION OPAVSKO, Datum vydání:1.11.2016 Rubrika / pořad: ZpravodajstvíStrana / zpráva02, Autor:(niki)

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme