Pavera: Na obcích a městech se nekrade

21. 5. 2019

Projev na 8. schůzi Senátu dne 2. 5. 2019, k návrhu změny zákona o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv.

Hezké a příjemné odpoledne, milé kolegyně, kolegové.

Já jsem celou dobu nechtěl vystupovat, ale když se tady začalo mluvit o obcích a městech a o registru smluv, podezřeních atd., tak jsem si znovu vyhledal, kolik bylo zastupitelů odsouzených. A od roku 1995 jich bylo nějakých 364, z toho jenom 32 bylo pravomocně odsouzených. Když to vezmu, kolik je 364 z 62 000 zastupitelů, je to zhruba kolem půl procenta všech zastupitelů. A těch, kteří byli odsouzeni, je necelých 0,5 procenta. 
Jen bych chtěl upozornit na to, že na obcích a městech se nekrade. Možná někde to zkoušejí, ale v drtivé většině obcí a měst se snaží dělat všechno transparentně. Dělají to v rámci zákona a ne tak, že musíme všechno zveřejňovat, protože se v obcích a městech krade. Ne, nekrade se. Dělám na obci od roku 1990, a myslím si, že jsme tam nikdy nic neukradli, ve Bolaticích na Hlučínsku. A věřím, že i když jsme udělali nějaké chyby, ale nikdy to nebylo úmyslně, a věřím, že tak to je i na jiných obcích a městech. 

S registrem smluv nemám žádný problém, sami zveřejňujeme smlouvy. Ale myslím si, že na malých obcích, kde je jeden pracovník kromě pana starosty, s tím problém mohou mít. Protože mohou mít i více smluv. U nás to má na starosti „ajťák“, který to samozřejmě lehce zpracuje bez nějakých problémů. 

Ale ta dehonestace – a za chvilku tady budeme mít i další návrh zákona o obcích, který vymysleli někteří poslanci, kdy při souběhu funkcí v podstatě jedna funkce bude téměř zadarmo, tak jsem zvědav, jak potom budou ti úspěšní komunální nebo krajští politici kandidovat a táhnout politické strany ve volbách. Ale k tomu se za chvilku brzy dostaneme. Znovu opakuji pro celou veřejnost, že na obcích a městech občas dochází k chybám, ale nedochází ke krádežím. Vždycky se najde černá ovce. To jenom mezi lékaři, mezi učiteli, mezi „ajťáky“, mezi každými lidmi se najde někdo, kdo je černá ovce. Ale nemůžeme tady pořád neustále říkat, že registr smluv se zavedl proto, že se na obcích a městech krade. Nekrade. 

Zdroj:politicke-listy.czDatum vydání:2.5.2019 Autor:Daniela Černá, Poslanec Herbert Pavera
Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme