Pavera: Hlučínsko- region, který stojí za to navštívit

24. 5. 2016

Region Hlučínsko se vůbec poprvé představil v Poslanecké sněmovně. Pocitové, živé a dokumentační fotografie a obrazy včetně základních informací o regionu najdete do 27.5. 2016 v prostoru sněmovního Atria.

V pondělí 23. května proběhla v Poslanecké sněmovně vernisáž výstavy s názvem „Hlučínsko – region, který stojí za to navštívit“. Záštitu převzal poslanec TOP 09, starosta Bolatic a předseda Sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera. Do Atria Poslanecké sněmovny přišli stovky hostů, a to nejen zástupci sněmovny, ale i další hosté, především rodáci z Hlučínska a okolí.

V Atriu jsou k vidění fotografie na plátně od Jiřího Turka a Jany Jabůrkové z roku 2013,  zachycující neopakovatelnou a svéráznou atmosféru oblasti mikroregionu Hlučínsko - západ. Při své práci se autoři fotografií soustředili na zachování jedinečné energie, historie obcí a místní krajiny. Vystavené fotografie byly využity v kalendáři s názvem "U nás", který byl mimo obrazovou část unikátní svým dvouletým rozsahem (roky 2014 a 2015). „Pro mě je tento kraj naprosto fascinující. Dovolím si říct, že díky své práci znám téměř celý svět, ale atmosféra a lidé žijící na Hlučínsku, mě uchvátili", říká fotograf Jiří Turek.

Ve sněmovním Atriu jsou také k vidění amatérské fotografie a obrazy Hlučínských umělců. Ty ukazují pohled místních obyvatel na své okolí. Zachycují Hlučínsko srdcem a očima těch, kteří tam žijí. Setkání Prahy a Hlučínska mne opravdu potěšiloJsem moc rád, že se Sdružení obcí Hlučínska podařilo uspořádat výstavu v Praze a především představit náš svérázný region, komentuje vernisáž Herbert Pavera a dodal, „a moc bych chtěl poděkovat  všem starostům, účinkujícím i všem návštěvníkům za podporu výstavy a účast na vernisáži.“

Hosté také ochutnali regionální potraviny a pivo Rohan. V Praze dnes již proslulé hlučínské koláče, dolnobenešovské klobásky, bohuslavické kozí sýry a štěpánkovické brambůrky prostě nemohly ve vernisáži chybět. O ukázky Hlučínské zábavy a lidové kultury se postarala vystoupení bolatických seniorek a dechové hudby Kobeřanka, kteří zaujaly svým vystoupením i stovky diváků na Malostranském náměstí.

Moc si vážím setkání s každým z hostů vernisáže a věřím, že brzy bude příležitost se opět setkat", uzavřel úspěšnou vernisáž Herberta Pavera.

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj, asistentka poslance H. Pavery

Kontakt: marcela.masna@top09.cz, tel: 00420/737 209 730

Volby: