Pavera: Dotační tituly se navýšily především u pana Babiše

9. 5. 2017
Strany: Venkov získává miliardy. Peníze ale škodí a část získá Babiš
Zástupci stran zastoupených na diskusi pořádané Asociací soukromého zemědělství odmítli navýšení maximální výše dotací v evropském rozvojovém programu na 150 milionů korun na projekt, které učinilo ministerstvo zemědělství.

Kritikem byla i zástupkyně ČSSD Terezie Daňková. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nevyjádřil, protože diskusi opustil s odkazem na vládní krizi. Podobně to udělal zástupce ANO Jaroslav Faltýnek. Navýšení tak nikdo nebránil.

Ministerstvo před rokem a půl zvýšilo maximální podporu na projekty v Programu rozvoje venkova, ve kterém se do roku 2020 přerozdělí skoro 97 miliard korun. Peníze by měly jít hlavně na ochranu životního prostředí, významný podíl programu ale cílil i na investice ke zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství a na inovace podniků. Ministr Jurečka často mluvil o tom, že peníze měly využít velké podniky například na stavbu skleníků.

Většina stran, pokud by se dostala do vlády, by maximální podporu snížila. Podle poslance TOP 09 Herberta Pavery byl limit navýšen jen kvůli Agrofertu, který tehdy patřil ministru financí Andreji Babišovi (ANO). "Všechna ta dotační politika se změnila kvůli panu Babišovi. Dotační tituly se navýšily kvůli velkým agrárníkům především u pana Babiše," řekl.

Ministerstvo změnu spustilo předloni, strop byl do té doby 50 milionů korun. Resort říká, že na druhou stranu proplatil všechny projekty, o které si řekli malí farmáři.

Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.

Zdroj:e15.czDatum vydání:5.5.2017 Rubrika / pořad:Ekonomika