× Pohněme s tím. Společně!

Ostravský fotbalový stadión Baníku před rekonstrukcí ?

Městu Ostrava zřejmě peníze nechybějí

25. 10. 2012

V těchto dnech se vedení ostravské radnice rozhoduje, zda finančně podpoří další aktivity ostravského fotbalového klubu Baník.

Fotbalový klub Baník je soukromým subjektem, jehož dluhy nyní dosahují výše cca 130 miliónů korun, aktivem je fotbalový stadión a pozemky v tržní ceně cca 70 miliónů korun. Majitelé Baníku chtějí po městě Ostrava, aby ručilo za 40 miliónový dluh a aby investovalo do přestavby stadiónu na Bazalech celkem 800 miliónů korun. Z toho pro začátek 450 miliónů korun do roku 2015, proto aby bylo fotbalovému klubu Baník povoleno FAČR hrát ligu . Město Ostrava by se těmito investicemi stalo podílníkem společnosti Bazaly a.s. vlastněné majiteli Baníku.

Znamená to tedy, že dnes fotbalový klub Baník spolu se společností Bazaly a.s. jsou v mínusu zhruba 60 miliónů a majitelé Baníku chtějí po městě Ostrava téměř miliardovou investici do jejich soukromé firmy. Výnos z této investice bude v tom, že Baník bude mít svůj nový stadión a město Ostrava bude o miliardu chudší. Kromě toho město Ostrava již rekonstruuje městský stadion ve Vítkovicích za zhruba stejné náklady. Zde ve Vítkovicích mimo nových prostor pro různé sporty s jejich zázemím bude možno také hrát fotbal. Taky nezapomínejme, že se město Ostrava ještě podílí 100 milióny korun ročně na financování ledové plochy v ČEZ Aréně. Je naprosto rozmařilé, aby město Ostrava spravovalo dva fotbalové stadióny, z nichž na jednom se bude hrát pouze fotbal a jen občas. Takový luxus si nedovolí mnohá bohatá města západní Evropy se slavnými fotbalovými kluby.

Vždyť je to celkem nedávno, když magistrát města Ostravy realizoval nákladnou propagační akci, kterou strašil občany, že s nástupem nového zákona o rozpočtovém určení daní město přijde ročně o milióny příjmů a násobně zdraží jízdenky na tramvaj, vstupenky do divadla, vstupné do bazénů apod. Nyní se dozvídáme, že se objevují volné stamilióny na aktivity, které přinesou užitek jen soukromým podnikatelům. Podle rozmařilého chování města Ostravy asi u nás žádná krize není nebo jen někteří zástupci ČSSD a ODS na radnici si chtějí stavět na úkor peněz daňových poplatníků své pomníky a podporovat své kamarády.

RV TOP 09 Ostrava

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ