Rozpočtové určení daní - město Ostrava

Ministerstvo financí argumenty ostravské TOP 09 vyslyšelo

28. 5. 2012

Původně chtěl stát připravit Ostravu o bezmála miliardu korun ročně, teď tuto částku snížil na necelých sto šedesát milionů korun. Město se ale ani s novým návrhem nechce jen tak smířit.

Ožehavá problematika nového rozpočtového určení daní (RUD), které se snaží prosadit ministerstvo financí, v těchto dnech znovu pobouřila ostravské politiky. Ačkoliv má nejnovější návrh připravit Ostravu „jen" o 158 milionů korun místo plánovaných 900 milionů, vedení krajské metropole nechce přijít ani o tyto peníze.

„Je to, jako kdyby nám měli useknout jeden prst na ruce místo všech pěti. To je sice lepší varianta, ale pořád to není žádná radost," glosoval nejnovější variantu RUD primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Vládní strany ODS a TOP 09 se shodly, že by nový návrh mohl být vhodným kompromisním řešením, kdy se malým obcím peníze přidají, čtyři velká města ale nakonec nepřijdou až o tak velké částky, jak se plánovalo. Prahu by stát připravil o 650 milionů korun ročně, Brno o 203 milionů, Ostravu o zmíněných 158 milionů a Plzeň o 90 milionů. Návrh má jít ke schválení do sněmovny už v červnu.

Nejnovější řešení se přitom nelíbí ani náměstkovi primátora Daliboru Madejovi, který na radnici zastupuje ODS. „I tento návrh považuji za špatný. Jsme pro to, ať se přidá malým obcím, ale nesmí to být na úkor čtyř velkých měst. Vždyť Ostrava ze svého rozpočtu dotuje věci, které využívají i lidé žijící v okolních obcích," konstatoval Madej.

Při diskusích o původním návrhu RUD, který moravskoslezské metropoli škrtal ročně bezmála miliardu korun, Ostrava varovala, že by musela lidem zdražit například jízdné v městské hromadné dopravě nebo vstupenky do divadel a na koupaliště. Co bude pro Ostravany znamenat, když město přijde o menší, ale přece jen nějakou částku z rozpočtu?

„Určitě by se některé služby musely zdražit, nelze teď ale specifikovat, které by to byly, protože si takovou situaci nepřipouštíme. Spolupracujeme v dané problematice s právníky a vyvineme veškeré úsilí, abychom tento návrh zvrátili. Ostrava se nikdy nesmíří s tím, že by měla přijít o nějaké peníze," zdůraznil primátor Kajnar.

Poměrně spokojeni jsou naopak s novou podobou RUD ostravští politici z TOP 09. „S ministerstvem financí jsem dlouhodobě vyjednával na rozdíl od vedení města, které jen zásadně nesouhlasilo s novelou RUD , a snažil se vyargumentovat, že původní návrh byl pro město Ostravu příliš zatěžující," uvedl Tomáš Stejskal, předseda TOP 09 v Ostravě. „Jsem rád, že ministerstvo financí z velké části naše argumenty vyslyšelo," dodal.

Jeho kolega, zastupitel Aleš Juchelka, pak doplnil, že i ostravská TOP 09 by byla ráda, kdyby město nepřišlo o žádné příjmy, ale nejnovější řešení považuje za velice dobrý a férový kompromis, který lze považovat za velký úspěch. „Výpadek příjmů ve výši 158 milionů snad magistrát konečně donutí hledat úspory ve vlastních provozních a zbytných výdajích místo krácení výdajů na služby občanům nebo potřebné investiční záměry," vyjádřil se Juchelka.

Zdroj: http://www.denik.cz/moravskoslezsky-kraj/rozpoctove-urceni-dani-misto-peti-prstu-useknou-ostrave-jeden-20120524-bwun.html