Představy naivní a upřímné, což se nevylučuje

Holešovická výzva je zoufalý výkřik mimo mísu

20. 3. 2012

V republice se začíná zvedat aktivita tzv. Holešovické výzvy. O co jde – lidé podepsaní pod touto výzvou chtějí dočasnou vládu odborníků a pak novou vládu, aby vzešla ze spravedlivých demokratických voleb, odmítají církevní restituce, chtějí zastavit všechny probíhající reformy, chtějí odstoupení presidenta. Dále si přejí, aby mohli obyčejní lidé slušně žít, aby přestalo okrádání, abychom jako národ věřili ve své schopnosti, abychom obnovili soběstačnost v produkci potravin, abychom obnovili produkci oděvního průmyslu, atd.

Jsou to krásné, upřímné, ale především naivní požadavky a představy. Proč naivní ? Protože jako země jsme zasazeni někde místně a časově v kontextu souvislostí, jež některé z nich nedokážeme změnit a některé neumíme.

Celá Evropa se po prohýřených desetiletích probouzí do ošklivé kocoviny a uvědomuje si, že její sociální stát už neexistuje. Insolvenční Řecko před pádem, obrovská nezaměstnanost ve Španělsku, finanční problémy v dalších zemích, závislost na životě na dluh jsou tak velké problémy a především problémy nové, že mnohým obyvatelům Evropy nedovolí pochopit, proč tomu tak je. Vždyť oni občané přece nic špatného neučinili, nikoho neokradli a teď se i jim začíná nedařit.

U nás je to o to vyhrocenější, že naše životní úroveň té západoevropské nedosahuje, takže problém u nás se na našich občanech projeví o to tvrději. A občané začínají volat po nápravě.

Nikde v Holešovické výzvě není pohled do minulosti, jak se tito občané k politickému životu stavěli za posledních 20 let, koho volili, zda volili vůbec. Proč neprotestovali, když u V.Klause oblíbený guru privatizace V.Kožený ožebračil své diky. Kde byli, když V.Klaus uzavřel s M.Zemanem opoziční smlouvu, aby si tehdejší politici mohli v klidu rozdělit zemi do svých svér vlivu. Kde protestovali, když premiér ČSSD a předseda vlády S.Gross kupoval byty nejdříve za neexistující peníze a pak za výdělek, který by mu záviděl i Rotschild. Kde byli tito protestující, když bývalý předseda ČSSD J.Paroubek shodil vládu v době předsednictví země v EU a udělal nám všem ostudu a zadělal na další problémy jen pro své osobní ambice. Pikantní na tom je to, že dnes je ČSSD jeho hlavní politický protivník. Dnešní stav společnosti je výsledek i těchto neřešených situací, které občané ignorovali. Vnímat je začínají až tehdy, až se problém dotýká přímo jejich existence. To je opravdu charakteristika naivního přístupu, chtít řešit něco, co mě dříve nezajímalo a teď, když problém narostl, tak jej chci vyřešit hned a myslet si, že to jde.

Rád bych se těchto protestujících třeba zeptal, zda kupují laciné oblečení na tržnicích, zda si vyberou v Tescu kalhoty v akci za 200 Kč. Předpokládám, že řeknou, že ano, protože toto asijské zboží je laciné a ani nemají na velké utrácení. Pokud tedy kalhoty z Oděvního závodu v Prostějově stály 1000 Kč a přednost dostaly ty z Tesca, pak se není co divit, že oděvní firma zkrachovala. Čína je sice daleko, ale kamiony plné jejich zboží jdou u nás na odbyt stále. Všiml si někdo z protestujících, že by existoval notebook s  českými součástkami nebo alespoň součástkami evropskými ? Ani náhodou, vše je z  Asie. Proč se u nás nevyrábějí ? Protože evropané by za tak malou mzdu, jaká se vyplácí v Asii nepracovali. Tento stav trvá již roky a prohlubuje se. Ano, tradiční obory, míněno tím obory fungující u nás v minulém století, prostě nelze resuscitovat. Žijeme v souvislostech, které to nedovolí, museli bychom v celé zemi radikálně snížit mzdy, rušit penzijní pojištění, omezit zdravotní pojištění a pak by teoreticky mohl mít práci každý, ale peníze by neměl nikdo, nefungovalo by to. Prostě ekonomický vliv Číny a dalších asijských zemí nelze ignorovat. Spojené státy americké zápasí se stejným problémem a neznají jeho řešení. Snad řešení bude někde v budoucnu, až asijské země zdemokratizují své zvyklosti a přiblíží se s cenou práce Evropě a USA. Pak ovšem nebudou kalhoty v Tescu za 200, ale budou stát třeba oněch 1000 Kč. A jsem si jist, že toto se oněm protestujícím zase nebude líbit.

Prostě problém je také v nás, jsme rozmazleni a neumíme pochopit, že se situace mění v náš neprospěch a že tato vláda jen řeší problémy, které buď evidentně existují bez našeho zapříčinění nebo přímo hasí problémy, které byly založeny a živeny roky nazpět. Navíc mnozí občané jsou stále ovlivněni komunistickými demagogickými hesly a nechtějí pochopit, že celých 40 let komunismu se žilo jen z toho, co komunisté nakradli včetně toho, co nakradli církvím. Možná je chybou politiků, že se neodvážili po roce 1989 říci občanům, že když se nechá země a národ fyzicky a morálně chátrat 40 let, že obnova bude trvat více než dalších 40 let. Neříká se to ani dnes, ale už jsme jistě mnozí pochopili, že náprava této země je věcí více generací.

Jaroslav Moureček, TOP 09 Ostrava-Jih