15. 8. 2011

Na několika místech Ostravy neznámí lidé rozmístili bazénky s vyjetým motorovým olejem. Tito lidé měli prohlásit do tisku, že je to požadavek na politiky, aby na území města vyčistili skutečné olejové laguny. Svá jména nechtějí zveřejnit mimo jiné proto, že prý jde v celé věci o spoustu peněz a oni se do toho nechtějí zaplést.

Dle sdělení náměstka ostravského primátora Dalibor Madeje je Ostrava v tomto směru prozatím „bezzubá“ a vše záleží na Praze. Jistě minimálně tak, že město bylo účastníkem stavebního řízení a z této pozice by mělo trvat na podmínkách stavebního povolení, i když investorem je stát - MŽP.

Laguny vznikly dávno před rokem 1989 a posledních 20 let se sice o nich stále hovoří, něco málo snad i koná, ale výsledek je nezměněn. Celá tato protestní akce je jaksi podivná, že až teď se někdo ozývá a dokonce se bojí zveřejnit své jméno, i když se jedná o problematiku veřejnosti zcela známou. Obava ze zapletení se upozorněním na 20 let neřešený problém s odkazem na „spoustu peněz“ se mi osobně zdá dosti falešná. Sám za sebe nemám problém se veřejně přiznat, že mi ony laguny také vadí. Trochu mi celá akce připomíná kampaň „Ostraváků“ před komunálními volbami, kdy odkryli karty až na poslední chvíli. Je nesmysl čekat až na nějaké další volby a pak říci, to jsme byli my, co jsme chtěli vyčistil laguny, ať to jsou „Ostraváci“ či jiní političtí aktivisté.

Jediné řešení je, aby stávající koalice ČSSD a ODS na ostravské radnici již po letech přikročila k nějakému praktickému a smysluplnému řešení a nevymlouvala se pouze na Prahu. Působí totiž falešně, když radnice říká – laguny neovlivníme, to musí řešit Praha, zatímco sama přemýšlí, jak si postaví pomníky ve formě stadiónu a koncertní haly.

Jaroslav Moureček, 15.8.2011, TOP09 Ostrava-Jih