Kdo se povyšuje, bude ponížen

Úvaha

30. 5. 2012

Kdo se povyšuje, bude ponížen…“ (Lk 14, 7-11), to jsou Ježíšova slova z podobenství o hostině, kde si pozvaní vybírají přední místa. Jsou to slova platná neméně i dnes.

Známe jednoho politika, který řadu let ostouzel druhé, povyšoval se nad ně, vysmíval se jim, urážel je, ukazoval na jejich chyby, poučoval druhé, a to vždy, všude a co nejhlasitěji, aby byl viděn a slyšen. Svými soukmenovci byl využíván jako zlý muž a i proto měl výraznou podporu své organizace. Sám se za své řeči nestyděl stejně jako za způsob života se dvěma ženami, který veřejně obhajoval. Nad jeho hulvátstvím a velikášstvím se nikdo z jeho okolí nepozastavil. Asi proto, že mu bylo mnohé dovoleno, tak si asi myslel, že je mu dovoleno vše. Kdo se mu znelíbil, byl odstaven. Kdo se nechtěl podílet na rozkrádání, byl vyměněn. A tady je už jen krůček k totálnímu selhání sebekontroly.

Poznání na konec - čím drzejší, bohatší a moci chtivější člověk, tím jeho pravděpodobnější pád. Je to sice kolosální ostuda, ale zároveň naděje, že se společnost nakonec takových lidí dokáže zbavit.

Jaroslav Moureček, TOP 09, Ostrava - Jih

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme