Opavsko: městské byty si své ceny drží

15. 4. 2019

Opavsko – Některá města zvyšují nájmy ve svých městských bytech. U této příležitosti jsme se zaměřili na vývoj cen podnájmů v posledních letech na Opavsku. Zjistili jsme, že v Opavě je nájem za městské byty stejný již od roku 2010 a činí 50,02 koruny za metr čtvereční podlahové plochy.

V Bolaticích je nájem o zhruba desetikorunu levnější. „Naposledy jsme zvyšovali před dvěma lety. Z 35 korun na 40, respektive 45 korun za metr čtvereční,“ uvedl bolatický starosta Herbert Pavera a dodal, že z 36 obecních bytů jich je sedm sociálních, 12 je v domě s pečovatelskou službou, osm jich je určeno pro mladé jako takzvané startovací a devět je klasických bytových jednotek.

V Hlučíně má město ve vlastnictví celkově 303 bytů. Nabízené ceny se poslední rok pohybují i přes 100 korun za metr čtvereční.

Jedinou výjimku tvoří Vítkov. Zde rada města schválila každoroční navýšení nájemného o pět procent. I tak zde ale lidé bydlí nejlevněji. Do roku 2016 činilo nájemné 28,51 korun. Pro rok 2019 je to 33,09 korun za metr čtvereční.
Jiná situace je u seniorů, sociálně znevýhodněných či zdravotně postižených, kde je zaveden systém pořadníků.

Zdroj:Opavský a hlučínský deníkDatum vydání:6.4.2019 Rubrika / pořad:Příloha - Deník extraStrana / zpráva51Autor:MARKÉTA STOŠKOVÁ