Dělení daní v okrese Opava

MĚSTA A OBCE V OKRESE OPAVA ZÍSKAJÍ NAVÍC VÍCE NEŽ 275 MILIONŮ.

28. 5. 2012

Novela rozpočtového určení daní, kterou ve středu 23. května předložil vládě ministr financí Miroslav Kalousek, přinese do jednotlivých pokladen měst a obcí v okrese Opava nejen stovky milionů, ale zároveň posílí samostatnost samospráv a nastaví konečně spravedlivý a transparentní systém přerozdělování peněz mezi městy a obcemi.

Návrh RUD (rozpočtové určení daní) má v celé České republice poskytnout lepší podmínky pro více než 8 milionů obyvatel v celkem 6 200 obcích. V okrese Opava si polepší VŠECHNA města a obce, a to o více než 275 milionů.

Konkrétně: největší město v okrese, Opava by mohlo získat o více než 23,7 miliónů nad stávající příjmy z daní, Hlučín 18,5 milionů, Vítkov by měl lepší rozpočet o více jak 11,6 milionů, Hradec nad Moravicí a Kravaře o více jak 12 milionů a Bolatice, Ludgeřovice by mohly investovat o 10 milionů více než dnes.

I když se vedení Opavy staví k možnosti získání více jak 23,7 milionů poněkud chladně a lhostejně, jsme přesvědčeni, že v době následných krizových let, kdy bude docházet k poklesu ekonomických aktivit a nárůstu nezaměstnanosti je nezbytné tento návrh jednoznačně podpořit! Zároveň se z těchto peněz může podpořit chybějící financování divadla nebo další důležité investiční záměry.“ říkají členové regionální organizace TOP 09 v Opavě.

„Návrhem se zároveň nastavili standartní evropské podmínky financování. Toto opatření je transparentnější a zamezuje korupci a klientelizmu. Pro obce a města se stávají novým impulzem pro jejich další rozvoj a udržení veřejných služeb. Navíc nebudou muset být odkázány na dotace a dovolí jim stabilizaci, realizaci důležitých investičních programů, ať buď do škol, oprav obecních budov, podporu sportu.“ zdůrazňuji členové regionální organizace TOP 09 v Opavě.

Novele RUD vyjadřují lidé podporu i přes samotný portál www.obcelidem.cz, kde lze nalézt i teoretický propočet sdílených daňových příjmů obcí a srovnání současného systému RUD s návrhem Ministerstva financí České republiky.

 

V Opavě, 28. května 2012

Regionální organizace TOP 09 v Opavě

 

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme