V Novém Jičíně jdeme do voleb se Zelenými, Piráty a STAN

19. 5. 2022

Spolupráce byla stvrzena slavnostním podpisem koaliční smlouvy. Za lídra kandidátky byl zvolen současný místostarosta a spolupředseda Strany zelených v Novém Jičíně Ondřej Syrovátka. „S TOP 09 a STAN úspěšně spolupracujeme již v tomto volebním období, s Piráty jsme se po vzájemné dohodě spojili hlavně kvůli ideové a programové blízkosti,“ uvedl Ondřej Syrovátka. „Myslíme si, že názorově spřízněné strany by měly spolupracovat a zbytečně netříštit síly. Zároveň tím ukazujeme, že jsme schopní se domluvit i s ostatními stranami a že prosazení nápadů a plánů, které přispějí k rozvoji města, je pro nás důležitější, než boj o funkce,“ dodal Syrovátka.

Vzájemnou vůli spolupracovat vyjádřili zástupci všech zmíněných stran. „Spojují nás společné hodnoty, myšlenky a cíle. Základem je transparentní komunikace s občany, rozvoj města s důrazem na kvalitu veřejného prostoru a životního prostředí. Sdílíme stejný pohled na zásadní oblasti rozvoje města a velké investiční akce v následujících letech. Věřím, že to všechno bude pro úspěch naší koalice klíčové,“ popisuje softwarový inženýr a současný člen rady města Martin Gazda, předseda místní organizace TOP 09, který kandiduje na 2. pozici.

Lídrem Pirátů bude podnikatel Andrej Droščín„Po covidovém období je důležité rozvíjet podnikání, podporovat zaměstnanost či vzdělání a také zlepšovat městskou dopravu a infrastrukturu. Chceme klást důraz i na koncepční a dlouhodobý rozvoj města, podložený komunikací s občany,“ popsal Droščín, jenž se na kandidátce objeví na 3. místě.

„Jak ukázala naše účast ve vedení města, lze každodenní důslednou „drobnou prací“ dosáhnout významných změn, které zlepšují životy lidí. Kdo se chce přesvědčit, ať navštíví stránky Strany zelených, kde jsou úspěchy z minulého volebního období podrobně popsány. Politika nemusí být jen o předvolebních frázích a velkých slibech, ale pokud se dělá dobře, má reálný dopad na stav města, ve kterém žijeme. Bylo by dobře, kdyby si to uvědomilo co nejvíce občanů,“ doplňuje středoškolský učitel Petr Brandejs reprezentující na 5. místě kandidátky STAN.

Na kandidátce bude 13 zástupců Zelených, 7 Pirátů, 6 kandidátů za TOP 09 a 3 za Hnutí STAN. „Již od března společně pracujeme na volebním programu pro období 2022-2026 a dáváme dohromady plán kampaně. Tu rozhodně povedeme v pozitivním duchu a chtěli bychom si ji společně s Novojičíňáky užít, abychom z ní mohli mít dobrý pocit nezávisle na výsledku voleb a povolebním vyjednávání,“ dodal Syrovátka.

Strany se dohodly, že si budou kampaň financovat čistě z příspěvků svých kandidátů a příznivců, podpořit kandidátku je možné na stránce https://dary.zeleni.cz/novyjicin.

Strany také zveřejnily jména svých prvních 5 kandidátů:

pořadí jméno příjmení Povolání nominující strana
1 Ondřej Syrovátka místostarosta Zelení
2 Martin Gazda softwarový inženýr, hudebník TOP 09
3 Andrej Droščín živnostník, restauratér Piráti
4 Lucie Jančařiková projektantka zahrad, dětských a školních hřišť Zelení
5 Petr Brandejs středoškolský učitel a hudebník STAN

 

Hana Bláhová, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

Štítky
Osobnosti: Martin Gazda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme