Nové obchodní centrum ve Frýdku-Místku

Rozhovor s předsedou TOP 09 Frýdek-Místek o novém obchodním centru na místě bývalé Víceúčelové sportovní haly

15. 4. 2014

Zeptali jsme se Ing. Martina Špetly, předsedy místní organizace TOP 09 ve Frýdku-Místku na jeho názory ohledně výstavby nového obchodního centra, které se staví na místě bývalé víceúčelové sportovní haly.

Zaskočil Vás rozsah plochy, na které se staví?

Ano, zaskočil. Na tomto příkladu je vidět, kam vede megalomanské rozhodování politiků s developerem v zádech (navíc bez jakékoli veřejné soutěže) místo toho, aby o takto zásadních věcech rozhodovali odborníci, resp. veřejnost.

Znal jste technické údaje dřív, než se začalo stavět?

Neznal, i když jsem opakovaně navrhoval seznámit nejen zastupitele, ale i veřejnost s vizualizací a hlavně s dopadem nového OC na chod města včetně vlivu na zaměstnanost, dopravu a životní prostředí. Bohužel, zastupitelé za ČSSD, KDU-ČSL a Věcí veřejné (dnes Nestraníci, resp. Naše město FM) můj návrh nepodpořili (hlasování po jménech ZDE). Zřejmě měli tito zastupitelé nějaký důvod bránit občanům města získat tyto důležité informace.

Dnes už je ale každému jasné, proč nechtěla vládnoucí koalice veřejnost předem informovat o rozsahu této stavby. Stačí se totiž podívat na staveniště nového OC. Aby toho nebylo málo, mluvčí magistrátu dále veřejně zmiňuje (odkaz ZDE), že se rozsah nového OC zvětší oproti původnímu projektu (schvalovalo opět město) o "pouhých" 5000 m2, tzn. o plochu přibližně jednoho fotbalového stadionu.

Co všechno jste jako zastupitel udělal pro to, aby se OC na břehu řeky nestavělo?

Klíčem k výstavbě nového OC bylo zbourání původní VSH. V době uzavírání smlouvy s developerem město mělo v ruce projekty na její rekonstrukci, které stály několik milionů korun a existovala zároveň reálná možnost čerpat dotaci na rekonstrukci haly ve výši 92,5%. Město však dalo přednost rekonstrukci fotbalového stadionu na Stovkách a halu tím definitivně pohřbilo. Opakovaným zdůrazňováním této skutečnosti chci dosáhnout toho, aby se podobný způsob rozhodování v našem městě již nikdy neopakoval.

Aktivity vedení města a některých zastupitelů z té doby docela přesně a hlavně nezaujatě loni popsala studentka sociologie ve své diplomové práci s příznačným názvem Developer, demolice, dotace - spor o osud VSH. (Odkaz ZDE)

Chtěl byste v souvislosti s touto stavbou sdělit veřejnosti nějaké další informace?

V souvislosti s tématem nového OC jsou zastupitelé rozděleni do tří skupin. Části zastupitelů je to jedno, část zastupitelů si za svým rozhodnutím povolit v centru města megalomanské OC stále stojí a části z nich se výstavba nového OC nelíbí.

Není náhoda, že za největší odpůrce výstavby se dnes vydávají ti, kteří ještě donedávna nejen v zastupitelstvu, ale i v různých komisích Rady města již od roku 2010 statečně mlčeli. Blíží se totiž komunální volby a tito falešní populisti (tentokrát skryti za rádoby občanská sdružení) se snaží obalamutit veřejnost, aby opět získali nějaké korýtko napojené na rozpočet města.

Doufám, že tentokrát to voliči konečně prohlédnou a neumožní podobným lidem dostat se v našem městě opět k moci.

Pokud ne, tak potom můžeme Frýdek-Místek už opravdu definitivně odepsat.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme