× Pohněme s tím. Společně!

Netušil: Co chce utajit příborská koalice?

31. 3. 2016

Jen velmi krátce se zdálo, že se na příborské radnici blýská na lepší, transparentnější časy. V prosinci zastupitelstvo města na základě stížností a petice občanů schválilo do rozpočtu na rok 2016 peníze na audit Správy majetku města Příbora (SMMP).

Podle dozorčí rady SMMP se audit měl týkat těchto okruhů:

a)     efektivita systému řízení společnosti jako celku,

b)     identifikace problémových míst v systému řízení společnosti,

c)     analýza systému finančního řízení a finančního plánování,

d)     analýza používání účetních principů a postupů,

e)     identifikace rizikových faktorů systému účetnictví

Na konci března však přišlo jednání o první změně rozpočtu a začaly se dít „věci“! Koalice KSČM, ČSSD a KDU-ČSL na návrh zastupitele Vaňka (ČSSD) přeřadila 100 000 Kč určených na audit Správy majetku města Příbora do rezervy rozpočtu.  Tím byl završen jepičí život naděje občanů na vyjasnění problémů okolo SMMP, audit se zadarmo neuskuteční. Skutečnost je o to horší, že dosavadní ředitel Bajnar reagoval na množící se problémy organizace odstoupením z funkce ředitele SMMP i jejího jednatele, do důchodu se v brzké době chystá i ekonom společnosti Polášek, který je zároveň zastupitelem zvoleným za KSČM. V souvislosti s reorganizací městského úřadu odešlo z organizace také několik zaměstnanců, kteří budou svou dosavadní činnost provádět nově pod hlavičkou MÚ. SMMP tedy prochází personální obměnou, přičemž ve vedení by se měla brzy objevit nová ředitelka.

Provedený audit by dal novému vedení Správy majetku města Příbora jedinečnou šanci začít s „čistým stolem“. Pokud by audit potvrdil, že je vše ‚křišťálově čisté‘, tak budou všichni zúčastnění leda spokojeni! Pokud ne, pak by bylo zřejmé, co je nutné urychleně dořešit. Už jen to, že je teplo z kotelny na Nerudově ulici zatíženo částkou téměř 60 Kč/GJ na mzdové náklady, je neobvyklé a varující. Další navyšování celkové ceny tepla zvyšuje riziko dalších problémů v tepelném hospodářství města. Delší dobu je už také ve městě rozebírána hrozba soudního řízení SMMP s družstvem Pětilomka kvůli špatně účtovanému teplu, problému se obšírně věnovala i příborská TV.
Starosta města Majer sice přislíbil, že chystá ‚určitá opatření‘, ale podle našeho názoru bez důkladného auditu nemůže nikdo vědět, zda nemá SMMP kostlivců ve skříni více. V této situaci se krok koaličních zastupitelů jeví jako velmi podivný, nerozumíme mu a stěží mu mohou rozumět občané, jejichž stížnosti celou tuto situaci vyvolaly.

Pavel Netušil

Zastupitel města Příbor, člen MO TOP 09  Příbor