Ministerstvo životního prostředí chce zdražit odběr podzemní vody až o třetinu

19. 8. 2016

Obce se staví proti plánovanému zdražení odběru podzemní vody.
Opavsko, ČR – Na podzim má poslanecká sněmovna rozhodnout o návrhu ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Ten navrhuje zdražení vody v souvislosti s odběry z podzemních zdrojů. Ministerstvo argumentuje ekologií a bojem proti suchu. „Podzemní voda je velmi cenná surovina, oproti vodě povrchové nenahraditelná. V důsledku stále většího sucha jí nezadržitelně ubývá, a proto je třeba urychleně jednat,“ řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.
Proti návrhu novely ministerstva životního prostředí v gesci hnutí ANO se nedávno postavily Svaz měst a obcí a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK).
Podle sdružení by mohlo v krajním případě některým odběratelům vodné a stočné stoupnout až o 21 korun za metr krychlový. Starosta Bolatic a poslanec za TOP 09 Herbert Pavera ale za záměrem vidí pouze další krok státu, který by zkomplikoval hospodaření v obcích. „My jsme nové vrty zbudovaly proto, abychom vytvořili zásobu pro suchá období, ne proto, aby lidé platili více. Stát už neví, jak by získal více peněz do svého rozpočtu, z toho důvodu se navyšují poplatky nejen za vodu, ale i za těžbu různých surovin. Statní rozhodnutí obce v poslední době zavalují nadměrnou byrokracií a účelovými nároky,“ prohlásil Herbert Pavera. To ale ministr životního prostředí popírá a je údajně ochoten o předloženém návrhu diskutovat. „To nejsou peníze do státní pokladny, ale prostředky určené k investici,“ uvedl. Státní fond životního prostředí totiž dostává polovinu z poplatků, které zasílají vodohospodářské společnosti. Druhá polovina je připisována jednotlivým krajům.

Zdroj: Opavský a hlučínský deník - 17.8.2016, rubrika: Zprávy / Z Opavska a Hlučínska - strana: 03

Volby:
2016 zastupitelstva krajů - Moravskoslezský - 1. Herbert Pavera