Langšádlová: Země Evropské unie musí mít pod kontrolou svou hranici

12. 11. 2015

MÍSTOPŘEDSEDKYNĚ TOP 09 HELENA LANGŠÁDLOVÁ DNES DISKUTOVALA SE STUDENTY SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ. VÍCE NEŽ ČTYŘI DESÍTKY VYSOKOŠKOLÁKŮ ZAJÍMALA NEJVÍCE MIGRAČNÍ KRIZE A NÁZORY TOP 09 NA JEJÍ ŘEŠENÍ.

Tato krize ovlivní i naši budoucnost. Je velmi důležité, jak na ni budeme reagovat a jak ji vyřešíme,“ řekla Helena Langšádlová, která je místopředsedkyní Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny a také vede podvýbor pro migraci a azylovou politiku.

Prohlášení některých evropských státníků podle Langšádlové byla nešťastná a podcenila existenci sociálních sítí a to, že slovo vyřčené v Evropě se během několika vteřin dostane i mezi uprchlíky v táborech v Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Evropa, podle Langšádlové, musí důsledně rozlišit ty, kteří mají nárok na mezinárodní ochranu a azyl, protože pocházejí z oblastí válečného konfliktu, s těmi, kteří přichází jako nelegální ekonomičtí migranti. Nelegální ekonomičtí migranti se budou muset vrátit do zemí svého původu a EU na toto vyčlenila 800 milionů euro.

Evropské státy musí mít pod kontrolou vnější hranici i migrační toky. Musí být zřízena společná pohraniční stráž a tzv. hotspoty, ve kterých budou migranti registrováni a identifikováni. Nelegální ekonomičtí migranti by již z těchto míst umístěných na hranicích EU měli být vrácení do zemí svého původu,“ dodala Helena Langšádlová.

Marcela Masná – krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

Osobnosti: