× Pohněme s tím. Společně!

Kvůli zveřejnění hrozí, že nebudou chtít kandidovat

5. 3. 2018

Novela zákona o střetu zájmů mimo jiné přikazuje politikům zveřejnit majetek na internetu. To se činitelům nezamlouvá a v menších obcích by to mohlo způsobit i nezájem lidí kandidovat v podzimních „komunálkách“.

Začala platit 1. září minulého roku a stále je kolem ní humbuk. Řeč je o novele zákona o střetu zájmů, podle které by politici měli zveřejnit svůj majetek na internetu tak, aby se na výpis mohl kdokoli podívat.
Zákon sice vetoval prezident Miloš Zeman, avšak Poslanecká sněmovna jeho veto loni v lednu přehlasovala.
Majetek se oznamuje neboli zveřejňuje v Centrálním registru oznámení, jež spravuje ministerstvo spravedlnosti.

Registr je volně přístupný na internetu. Ustanovení se dotýká také čelných představitelů měst a obcí v opavském okrese, a naši redakci proto zajímalo, jak oni na novelu nahlížejí.
Více si o tématu můžete přečíst v Opavském a hlučínském regionu. Vychází už zítra- 27. února.

Starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09) byl v době schvalování novely poslancem. „Zákon jsem ve sněmovně podpořil, i když k němu mám výhrady. A právě ty výhrady, které k němu mám, mimo jiné že neuvolnění členové rady musejí přiznávat majetek, se snad dořeší a vypustí. Jinak v naší obci nemáme problémy s tím, že by někdo kvůli novele odstupoval z funkce, ale věřím, že řada lidí proto odmítne kandidovat,“ nechal se slyšet.

Po změnách zákona volají také další. Mezi nimi i Svaz obcí a měst České republiky, který se dlouhodobě o úpravu znění snaží. Svaz chce například prosadit, aby do registru směly nahlížet jen kontrolní orgány.

Pokud se osoby rozhodnou majetek nezveřejnit, hrozí jim v přestupkovém řízení pokuta až do výše padesáti tisíc korun.

Zdroj:moravskoslezsky.denik.czDatum vydání:26.2.2018 Rubrika / pořad:Z regionuAutor:Veronika Bernardová

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Zámecká 488/20