Jiří Pospíšil: Rusko - velké země berou menším zemím své území proti své vůli

Europoslanec Jiří Pospíšil se setkal s mladými lidmi, kde v rámci konference diskutoval na nejaktuálnější téma dnešní doby, a to bezpečnost Evropy. Setkání se zúčastnili nejen zájemci o česku a bezpečnostní politiku, ale i celá řada odborníků a zajímaVých hostů - politolog Petr Sokol, Jiří Hynek, výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR nebo Roman Joch, publicista a politický komentátor.

To, co se dnes děje na Ukrajině je vlastně poprvé od roku 1945 precedens, kdy velké země berou menším zemích své území proti své vůli. Tím Rusko porušilo jednu z klíčových mezinárodních dohod (pozn: Budapešťskou dohodu z roku 1994), kde se zavázala respektovat nezávislost a suverenitu Ukrajiny a zároveň zdržet se hrozby silou nebo použít síly proti ní. “Nikde nemáme záruku, že Putin si nebude dělat nároky na další Pobaltské země,“ zdůraznil Roman Joch jednu z hlavních hrozeb nejenom pro naší zemí.

Velkými obavami zůstává, jak bychom se v takovém případě zachovali. Je opravdu pouhou iluzí, že nám válečný konflikt nehrozí. Navíc Putin vycítil nejednotnost Evropské Unie. Roztříštěnost politického konsensu nejenom v naší zemi, ale celé Evropské unie nahrává náladám radikální levice. „Pouze jednotná Evropská unie s jasným postupem může hrát výraznou a dominantní roli na mezinárodním poli. O tom jsem hluboce přesvědčený,“ vyzdvihl Jiří Pospíšil.

Jak se zachováme v situaci, pokud Putin si bude nárokovat Pobaltí nebo jiné členské státy? Budeme toto akceptovat, jako současnou situaci na Krymu nebo celý konflikt se rozroste do válečného stavu s Ruskem? Na tyto a podobné otázky a témata otevřeně diskutovala stovka mladých lidí spolu s europoslancem Jiřím Pospíšilem a hosty v rámci konference pod názvem „Bezpečností hrozby Evropské unie“, která se uskutečnila ve spolupráci s frakci Evropské lidové strany v Evropském parlamentu a mládežnický spolkem Mladých konzervativců v Čeladné.

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezského kraje

Kontakty

Ing. Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj,marcela.masna@top09.cz,

tel: +420 737 209 730