Herbert Pavera v Bolaticích starostuje, ale i tančí s Bobry

12. 8. 2016

V předvolebním seriálu 5plus2 přišel na řadu lídr a kandidát na hejtmana za TOP 09, poslanec a také starosta Bolatic Herbert Pavera.

Lídři 2016 Krajské volby

Své Bolatice má Herbert Pavera natolik rád, že v nich v nadsázce chtěl být i ve chvíli, kdy přišel na svět. „Narodil jsem se doma a na svět mi pomáhala takzvaná porodní bába,“ říká lídr krajské kandidátky za TOP 09.
Bolatický patriot v obci chodil na základní školu, našel si v ní i svou manželku, má tam navíc i převážnou část své rodiny. „Neumím si představit, že bych žil někde jinde,“ potvrzuje svůj hluboký vztah k vesnici na Opavsku.
Stejně jako je Herbert Pavera  i díky starostování neodmyslitelně spjat s obcí Bolatice, tak  Pavera fungovalo i propojení s hlučínským gymnáziem. „Kromě mě jej vystudovala i manželka a také obě naše dcery,“ prozrazuje.
Ve školním prostředí se mu líbilo natolik, že se v něm rozhodl setrvat. Jen lavici vyměnil za katedru. Do paměti žáků na základní škole se snažil dostat učivo z matematiky a chemie. Přitom zejména chemie není předmět, na který by se celá třída vždy těšila.
„Matematika i chemie opravdu patří mezi těžší předměty a mnozí žáci je nemají rádi jen proto, že v nich nedosahují úspěchy nebo že je vyučující podává nezáživnou formou. Já jsem se snažil v hodinách chemie dělat co nejvíce pokusů, protože žákům mnohem více přiblížily samotnou chemii než jen teorie,“ říká bývalý kantor.
Bolatickou školu Pavera dodnes navštěvuje, občas tam dokonce vyučuje občanskou výchovu se zaměřením na obec a region.

„Dnes to mají učitelé těžší i kvůli rodičům“

Kdyby Herbert Pavera skončil s politikou, umí si svůj návrat za katedru představit, přestože se školství za těch osmnáct let, před kterými jej opustil, změnilo. „Dnes to mají učitelé těžší. Ale ne proto, že by byli žáci horší, ale proto, že rodiče jsou horší. Bývají netrpěliví, mnohdy nedůslední a už méně spolupracující. A to se zákonitě musí projevit v chování žáků. Pro mnohé děti jsou učitelé i něco jako náhradní rodina,“ vysvětluje Herbert Pavera.
Bolatický rodák je již 34 let šťastně ženatý a v manželství se jim narodily dvě dcery. Jeho rodina bydlí s manželčinými rodiči, s čímž Pavera nemá vůbec žádný problém. „Myslím si, že lepší tchyni a tchána jsem nemohl najít.“
Rodina, dobré rodinné vztahy a domov jsou pro něho totiž tím nejdůležitějším na světě.
„Vždy se rád vracím domů, ke svým blízkým a milým, kteří mi jsou po celý můj život oporou,“ podotýká Herber Pavera.
I jako politik si ze sebe umí udělat legraci, což dokazuje svou účastí v recesním mužském tanečním souboru Bobři (Bolatičtí břicháči). Společně s dalšími jedenácti kamarády nacvičujeme různé tance, například Labutí jezero, skotské tance, akvabely a vystupujeme na plesech a kulturních akcích nejen v Bolaticích, ale i na celém Ostravsku,“ líčí svůj osobní život.

Fotbalu zůstal věrný

Osmapadesátiletý muž vždy tíhl ke sportu. „Dříve jsem nejraději hrál fotbal a další kolektivní spory. Dnes už jen výjimečně fotbal. Ale sport stále velmi rád sleduji,“ přiznává Pavera, který se kromě sportu a tance rád ve volném čase věnuje četbě knih nebo hraní na kytaru.
Do politiky se dostal v roce 1990, kdy kandidoval za Občanské fórum a stal se místostarostou obce. Od roku 1998 je starostou Bolatic.
Do vysoké politiky se dostal v roce 2013, kdy se díky preferenčním hlasům stal poslancem Parlamentu České republiky. „Snažím se kolegyně a kolegy z Poslanecké sněmovny a veřejnost přesvědčit, že starostové nejsou žádní zloději, ale lidé pracovití, kteří mají velkou odpovědnost, kteří myslí především na zlepšování kvality života občanů a na co nejlepší rozvoj svých obcí,“ upozorňuje Herbert Pavera.

***

Rodiče jsou horší. Bývají netrpěliví, nedůslední a méně spolupracující. A to se zákonitě musí projevit v chování žáků. Pro mnohé děti jsou učitelé i jako náhradní rodina.

Předvolební seriál S čím jde TOP 09 do voleb Hlavním cílem strany je zastavit úbytek občanů v kraji. S tím souvisí i rozvoj vědy a výzkumu. „Aby především mladí lidé získali nové pracovní příležitosti,“ vysvětluje Herbert Pavera. Strana dále chce prosadit vyšší mzdy pracovníkům ve zdravotnictví nebo usilovat o výstavbu nové knihovny. Kdo další se představí 26. 8. Lukáš Curylo (KDU-ČSL) 2. 9. Josef Babka (KSČM) 9. 9. Ivo Vondrák (ANO) 16. 9. Miroslav Novák (ČSSD) Jak jsme vybírali lídry do seriálu Prostor dostávají krajští lídři parlamentních stran a relevantních místních uskupení. Kromě regionálních sdružení určil pořadí kandidátů výsledek posledních parlamentních voleb, přičemž nejúspěšnější strana seriál zakončí.