30. 1. 2013

První přímá presidentská volba je za námi.

Od jejího skončení byla napsána spousta více či méně zasvěcených článků, které hodnotí ze všech stran nejen výsledek, ale především průběh předvolební kampaně.

Každý si jistě udělal sám obrázek o tom, do kterého tábora patří (vítězové/poražení, spravedliví/ukřivdění, aktivní/pasivní) a hlavně, kdo nebo co za „to“ vlastně může.

Někteří to vidí jako vítězství levice nad pravicí, další potom jako smutné vítězství hrubosti nad slušností. Nejméně jeden občan ČR to dokonce vidí tak, že „Konečně zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí.“

Na jednom se ale shodnou všichni. Volba nového presidenta vzbudila v celé společnosti bouřlivou diskusi nejen o ryze politických tématech, které do té doby zajímaly v podstatě jen hrstku nadšenců. Vypadá to, že lidé si bez rozdílu věku, politických sympatií a sociálního postavení konečně uvědomili, jakou moc jim přímá volba nabízí.

Prvotní pochybnosti, že se první přímá volba presidenta zvrhne v jakousi „Česko hledá superstar“ se naštěstí nepotvrdily a veřejnost se k nové příležitosti postavila mnohem odpovědněji, než jejich volení zástupci v předchozích volbách presidenta.

Je vidět, že otevřená diskuse v médiích a nejrůznějších debatách přitáhla nebývalou pozornost drtivé většiny voličů. Mnohdy i těch, kteří nakonec volit nešli, ale i to je zcela legitimní způsob volby.

Může mi být stokrát líto, že nezvítězil můj kandidát.

Může mi být stokrát líto, že k vítězství nového presidenta přispěly zcela prokazatelné lži, a proto bude nad jeho hlavou viset historická standarda s nápisem „Pravda vítězí“.

Může mi být stokrát líto, že nový president obohatil Darwinovu teorii, že znásilňování je evoluční přednost.

Může mi být stokrát líto, že můj kandidát dělal ve své kampani chyby.

Může mi být stokrát líto, že…

S výsledkem volby se přesto smířím. S čím se ale smířit nemohu, jsou „vítězné metody“ nového presidenta. Také uvažuji, jak s výsledky těchto voleb alespoň v našem městě naložíme.

Ve Frýdku-Místku dalo svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi 8 719 voličů. Ani já nepochybuji, že řada z nich mu dala svůj hlas ne proto, že je z TOP 09, ale i z jiných důvodů. Někdo ocenil jeho i v zahraničí respektovanou noblesu a nadhled, mnozí třeba ocenili jeho rovný přístup (který se mu tentokrát bohužel nevyplatil), někomu byl možná prostě sympatický a pro někoho představoval pouze to „menší zlo“.

Přesto si dovoluji za celou TOP 09 Frýdek-Místek poděkovat za každý jeden hlas, který náš předseda v našem městě získal.

Je to pro nás velkou inspirací i závazkem, abychom ani my neuhnuli z cesty a snažili se i nadále prosazovat otevřenou a slušnou politiku v našem městě.

Přesně tak chceme s výsledky voleb naložit.

Ing. Martin Špetla,

zastupitel, předseda MO TOP 09 Frýdek-Místek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme