ANO s. r. o. je pouze výtahem k moci

3. 11. 2015

Stačil jen rok od voleb a radniční koalice v Opavě se rozpadla. Spory mezi radními byly zřejmé už několik měsíců a navíc je to jen další z mnoha případů, kdy zastupitelé zvolení za hnutí ANO rozvrátili spolupráci s dalšími stranami.

Není to vůbec velké překvapení. Ukázalo se, že Babišovi místní politici neumí fungovat ani spolupracovat. A zřejmě jim jde především o moc. Neslavně začaly první problémy komunálních politiků hnutí ANO v lednu ve Frýdku-Místku, kde se ČSSD zbavila vzpurných radních z ANO. Na karlovarské radnici zase v dubnu vyloučili svou členku přímo členové klubu ANO. Před prázdninami rozbroje Babišových lidí vedly k pádů primátorů ANO v Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích. A nedávno se zastupitelé ANO rovněž podíleli na rozbití koalice na Praze 5, aby posílili svou vlastní roli a moc.

Babišovi zástupci jsou nezkušení a nejednotní. Výsledkem je velká nestabilita a chaos na většině radnicích a úřadech. A tedy i velká škoda pro města a jejich obyvatele. Ti, co slibovali, že budou „makat“ nejenže nepracují, ale hádají se i mezi sebou. Není se čemu divit, že rozkol nastal i v Opavě. Stalo se jediné: z hnutí ANO se stalo ANO s.r.o., kde jedinou vidinou a lukrativním motivem je výtah k moci.

Tomáš Velička, krajský předseda TOP 09 Moravskoslezský kraj

Eva Dratvová, předsedkyně regionální organizace Opava