Adamová: Lépe je problémům rodin předcházet

5. 4. 2016

Sociální témata, ale i o budoucnost TOP 09 a současná zahraniční politika – to vše se stalo námětem pro rozhovory, které v Moravskoslezském kraji vedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Adamová. Jejími hostiteli se v Ostravě stali kolega poslanec Herbert Pavera a krajský předseda Tomáš Velička.

Markéta Adamová začala svou návštěvu a diskuzi v neziskových a vzdělávacích organizacích. Jedním z témat v oblasti sociální politiky je rodina a její význam. Bohužel v současné době je velmi opomíjena její funkce a její důležitost nejen pro samotné rodiny, ale i pro celou společnost. Právě ostravské Centrum pro rodinu a sociální péči usiluje o podporu a zachování funkční rodiny, jako například přípravami na manželství, řešení mezilidských vztahů a pomoci rodinám při nepříznivých životních situacích.Ale bohužel velké úsilí i finance nyní vynakládáme spíš na nefunkční rodiny; což je na jedné straně v pořádku, ale zároveň je potřeba a přínosem pro všechny klást důraz na prevenci a ne až na sanaci už vzniklých problémů,“ vyzdvihla poslankyně Markéta Adamová.

Aktuálním tématem je tzv. zálohové výživné. Tato forma dávky samotný problém neřeší. „Problém s výživným se dá kompenzovat již nyní z celé velké škály současných dávek. Jsem skeptická, že by následné vymáhání dlužného výživného státem bylo úspěšnější. Vidíme to na příkladu Slovenska, kde tato dávka je  zavedena, ale vymáhání není účinnější,“ zdůraznila poslankyně a dodala: „Apeluji spíš na mnohem rychlejší a efektivnější vymáhání těchto dluhů soudy a změny, které musí připravit ministerstvo spravedlnosti.“

Studenty a nejmladší občany zase nejvíce zajímala témata současné zahraniční politiky a preference TOP 09 a její budoucnost. TOP 09 se stále drží svého programu a svých principů strany konzervativní a neschovává se za populismus. Současná politická situace, tuzemská i zahraniční, spíše ukazuje na to, že dochází k destabilizaci demokracie a plíživé ztrátě svobody. Toto je velkým rizikem pro všechny naše občany do budoucna.

 

 

                                                                                                                                           Markéta Adamová

                                                                                                                         poslankyně  a  místopředsedkyně TOP 09

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme