Život ve svobodné zemi je pro mne zcela zásadní potřeba

Rozhovor s lídryní TOP 09 v Moravskoslezském kraji

17. 8. 2020

Rozhovor s ředitelkou opavského gymnázia, Monikou Klapkovou, lídryní TOP 09 v Moravskoslezském kraji, která je od roku 2018 zastupitelkou Opavy, kde působí také v komisi pro občanské obřady. Je absolventkou Mendelova gymnázia v Opavě, které nyní vede, a Pedagogické fakulty Ostravské univerzity obor matematika - fyzika. Předsedá sdružení G.H.O.St.,z.s. (Gymnasium Helps Our Students), které pomáhá sociálně znevýhodněným studentům. Kromě své práce, která je jí koníčkem, tráví volný čas nejraději četbou, cestováním a turistikou.

Rozhodla jste se v životě vydat na dráhu pedagoga a celý život profesně zaměřila na vzdělávání dětí, co Vás k tomu vedlo? 

Už na základní škole jsem doučovala spolužáky, chodila jsem k nim i domů, bavilo mne učit ostatní a měla jsem radost, když jsem viděla pokroky doučovaných spolužáků. K pedagogice mne nepřitáhlo jenom klasické vzdělávání. Velice ráda pracuji s mladými lidmi v mnoha směrech, na škole vymýšlíme nejrůznější projekty, které studentům pomáhají rozvíjet jejich talent a záliby. Vždy jsem byla také třídní učitelkou, což mne velmi naplňovalo. 

Vnímáte nějaký posun ve školství za dobu svého profesního působení na škole? 

Jako posun vidím změnu myšlení učitelů, kteří si uvědomují, že je potřeba učit studenty myslet a naučit je pracovat samostatně a tvůrčím způsobem, rozvíjet jejich talent a využívat jejich potenciál. Vzdělání se stalo i díky internetu dostupným pro každého, tady jako hlavní prioritu vidím nutnost naučit se pracovat s veškerými dostupnými informacemi a kriticky myslet.

Největší změnu a posun v pedagogické práci jsme zažili v letošním školním roce, kdy se učitelé velice rychle přizpůsobili novým poměrům a učili online.

Co se snažíte studentům předávat ať už z pozice pedagoga nebo z pozice ředitelky gymnázia?

Snažím se studentům vštípit, aby na sobě pracovali a uměli si na základě vnitřních hodnot určovat směr svého života, byli aktivní a věřili si. Aby se naučili prospívat ostatním a byli především dobrými lidmi, kteří umí vytvářet a udržovat kvalitní mezilidské vztahy. Jako nejdůležitější považuji využít potenciál každého studenta, neboť to vede k úspěšnému a šťastnému životu.  

Pracujete na tom, abyste studentům předala nejlepší možné vzdělání, dostala z nich to nejlepší, co v sobě mají. Pomáháte jim rozvíjet jejich talent a nadání. Nemrzí Vás, když se pak po maturitě většina z nich rozprchne po celé zemi nebo do zahraničí, kde také většinou z profesních důvodů zůstávají?

Naopak, studentům přeji, aby získali co nejkvalitnější vzdělání na nejlepších univerzitách a potkali se s inspirujícími lidmi  a výbornými učiteli. Samozřejmě si přeji vidět, aby se již jako odborníci a osobnosti vraceli zpět a své znalosti i zkušenosti zúročili v našem regionu. Je ale důležité vytvořit pro ně výborné pracovní podmínky a příležitosti, přilákat kvalitní firmy a investovat do vědy a výzkumu a podpořit začínající podnikatele.

Kromě toho, že vedete jedno z opavských gymnázií, jste zastupitelkou v Opavě a na předních pozicích kandidujete také v krajských volbách. Co Vás vedlo k aktivnímu zapojení v politice?

Pro mne je zcela zásadní potřeba žít ve svobodné zemi, kde se dodržuje právo, kde slova jako je pravda, láska a služba pro lidi a stát, nejsou jen prázdná slova. Domnívám se, že i jednotlivec se může zasadit o hodnoty, kterým věří, a prospívat ostatním. Velice si cením slov Jana Procházky: "Buď budeme žít ve svobodné zemi, nebo nebudeme žít vůbec." 

Jste hodně aktivní, máte zodpovědnou a náročnou práci, angažujete se v politice, máte tři děti a tři vnoučata. Kde berete energii, zbývá Vám čas na odpočinek?

Ráda relaxuji v přírodě, na zahradě nebo na chalupě. Každý večer si "dobíjím baterky" četbou, o víkendu si také aktivně odpočinu při vaření a se svou rodinou. Velice ráda poznávám cizí země a sleduji, jak lidé žijí jinde. Procestovala jsem mnoho zemí, byla jsem v USA, Brazílii, Číně, Izraeli, ale nejraději jezdím po Evropě.  Na cestách si vždy uvědomím, v jak krásné zemi žijeme a jak se máme dobře. Také věřím, že cestování činí člověka lepším, tolerantnějším a pokornějším.

Markéta Čuříková

krajská manažerka TOP 09 MSK

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme