Vzdělaný občan je zárukou svobody a demokracie

7. 4. 2020

Na letošní Den učitelů jsme téměř zapomněli. Není divu, v době pandemie máme všichni jiné starosti. Nicméně jsem přesvědčen, že i když učitele nejsou v první linii, zaslouží si na naší pozornost a uznání. Dnes si připomínáme Den vzdělanosti, který je významným dnem České republiky. (Dne 7. dubna roku 1348 založil český a římský král Karel IV. pražskou univerzitu jako první z vysokých učení ve střední Evropě. Založení Karlovy Univerzity je symbolem rozkvětu vzdělanosti, a právě tu má dnešní den připomínat.) Proto tímto dnes děkuji všem pedagogům, kteří ze dne na den přešli do nouzového stavu a v nelehkých podmínkách pokračují ve vzdělávání svých žáků a studentů.

Do škol nechodí 953 tisíc žáků základních škol, 424 tisíc žáků středních škol, 18 tisíc studentů vyšších odborných škol a 289 tisíc vysokoškolských studentů. Téměř 133 tisíc učitelů základních a středních škol velmi rychle zareagovalo a bylo schopno se rychle učit novým věcem, čímž mohli téměř okamžitě spustit vzdělávání na dálku. Každý si to neumí představit, ale je to o mnoho náročnější než stát u tabule před třídou. Pro spoustu rodičů, hlavně těch mladších dětí, je to také složitá situace. Rodiče teď vidí, co se dětí učí, ale mnohdy jsou bezradní, poněvadž tomu nerozumí a neví, jak svým dětem pomoc. Pochopitelně tady pak je potřeba kvalitní komunikace rodiče – škola (učitel).

Děti, ale mnozí rodiče ještě více, se těší, až se otevřou školy a žáci se vrátí do lavic. Chybí jim každodenní kontakt nejen se spolužáky, ale také s učiteli. Myslím si, že si rodiče konečně v úplnosti uvědomují, jak je významná role učitele a co pro ně znamená „odložit si dítě“ na půl dne do školy, družiny, kroužků atd. Jsem přesvědčen, že tolik mnohdy podceňované postavení učitelů získá na své prestiži. To všech pedagogům přeji a děkuji za každodenní náročnou práci.

 

Roman Strzondala

předseda místní organizace TOP 09 Karviná

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme