TOP 09 Příbor: Jsme jednoznačně v opozici

V komunálních volbách 2014 v městě Příbor TOP 09 získala nečekaně krásný výsledek 10,06% a získala celkem 2 mandáty. TOP 09 v městě Příbor zůstalo v opozici.

20. 11. 2014

Vedení příborské TOP 09 se distancuje od jednání pana Mořice Jurečky, který kandidoval jako nezávislý za TOP 09 a poskytl svůj hlas současné radě města.

Pavel Netušil, předseda místní organizace TOP 09 Příbor, zastupitel odpovídá na nejčastější kladené otázky TOP 09 po volbě vedení a rady města Příbor.

Jste v koalici nebo v opozici?

Jsme jednoznačně v opozici. Od jednání Mořice Jurečky, který poskytl potřebný dvanáctý hlas současné radě města a také v ní zasedl, jsme se důrazně distancovali. Výbor příborské TOP 09 jednoznačně vyloučil jakoukoli podporu komunistů při hlasování o starostovi, místostarostovi či radě města. Mořic Jurečka porušil slib daný při jeho přijímání na naši kandidátku, nerespektoval doporučení výboru příborské TOP 09 a nejednal tedy jménem TOP 09.

Jak to, že se o KSČM opírá předseda ČSSD Majer?

Pan Majer je v této situaci z mého pohledu naprosto nevinně.

Svou spolupráci s KSČM nikdy nevyloučil a vzhledem k jeho levicovému zaměření je to pro mne očekávatelná záležitost. Navíc jsem byl osobně u toho, když se prioritně snažil sestavit koalici, která by se neopírala o hlasy komunistů. To, že se mu to nepovedlo, bylo způsobeno velmi obtížnou možností domluvy se Zelenými. Ti nejprve spolu s námi dali nějaké vstupní požadavky. ČSSD tyto požadavky neakceptovala a trvala na své původní nabídce. Krátce na to výbor TOP 09 vyjádřil souhlas s variantou navrhovanou ČSSD, zatímco klub Zelených návrh ČSSD neakceptoval. Tím však vznikl projekt závislý na hlasech dvou komunistů (tichá spolupráce - na schůzkách nikdy žádní zastupitelé za KSČM nebyli), což se stalo neakceptovatelným pro výbor TOP 09, takže jsme z projektu odstoupili i my. Dodrželi jsme tím zároveň slovo dané občanům těsně po volbách, kdy jsme prohlásili, že buď bude v radě města SZ i TOP 09 nebo žádný z těchto subjektů. Toto odstoupení ovšem neakceptoval Mořic Jurečka, který už dále jednal na vlastní pěst bez mandátu výboru TOP 09.

Teprve v této situaci využil pan Majer svých tradičně dobrých vztahů s příborskou KSČM. Mohl samozřejmě využít i jiné nabídky dalších subjektů, stávající varianta však byla pro něj nejvýhodnější. Z mého pohledu jednal pan Majer naprosto korektně.

Byla by TOP 09 vůbec bez Mořice Jurečky v zastupitelstvu?

Samozřejmě, že byla. Získali jsme o cca 1500 hlasů více než Zelení, avšak máme stejně mandátů. Pan Jurečka získal 791 hlasů, takže bez ohledu na to, kolik z těchto hlasů bylo "TOPáckých" (jde o hlasy, při kterých volič volil stranu, nikoli osobnosti), vždy nám vychází, že bychom měli více hlasů než Zelení. Počet mandátů pro TOP 09 by se neúčastí p. Jurečky na kandidátce nezměnil.

Proč šla do spolupráce s komunisty KDU-ČSL?

Na tuto otázku je nutno se ptát KDU-ČSL, je to jejich rozhodnutí. Před volbami i krátce po nich tvrdili něco jiného. Nabídku místostarosty měli i z druhé strany. Ale kdo ví, co se jim honilo v hlavách. Nabízí se několik důvodů, ale všechny jsou na úrovni spekulací.

20. 11. 2014