Sliby ČSSD přijdou na desítky miliard

18.9.2013, Hospodářské noviny

18. 9. 2013

HN spočítaly, kolik budou sociální demokraté potřebovat na splnění svého programu

56,5 miliardy korun
Nejméně takovou částku bude muset sehnat sociální demokracie navíc oproti stávajícím ročním výdajům státu, pokud bude chtít dodržet své předvolební sliby.

Předvolební sliby sociálních demokratů se Česku prodraží. HN spočítaly, že pokud bude chtít nejpravděpodobnější vítěz říjnových voleb dodržet své slovo, bude muset najít minimálně o 56,5 miliardy korun ročně navíc. A už teď se ukazuje, že sehnat peníze nebude snadné. Ostatně plány ČSSD na to, kde je chtějí vzít, jsou dost vágní.                     A v mnoha bodech propočty vůbec nemají. Nebo je nechtějí prozradit. „Kalkulaci máme, ale zatím ji nezveřejníme,“ říká Roman Sklenák, který by se měl ve vládě ČSSD starat o sociální oblast. Růst HDP a lepší výběr daní Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek počítá s přílivem miliard z několika směrů: z růstu domácí ekonomiky o dvě procenta (v roce 2015, pro který by strana sestavovala svůj první rozpočet), ze špičkového čerpání evropských dotací, z vyššího zdanění firem (o jeden až dva procentní body pro všechny, pro energetiku, bankovnictví a telekomunikace to má být 25 až 30 procent) a těch, kdo vydělávají nad sto tisíc měsíčně (30 procent z hrubé mzdy). ČSSD počítá také s lepším výběrem daní. „Růst HDP je naprostý základ, bez toho se nám nepodaří nic dalšího,“ říká Mládek. Počítá, že až se domácí ekonomika zase rozběhne, do státní kasy přiteče 25 miliard ročně. „Je to trochu vaření z vody, ale v této chvíli se s tím předběžně počítat dá. Odhad se ale bude v průběhu příštího roku korigovat,“ říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.
        Spoléhat na předpoklad ekonomického růstu je však zrádné. V roce 2009 odhadoval tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek růst HDP na čtyři procenta, ale realita byla přesně opačná: čtyři procenta minus.
Ještě nejistější je i očekávání, že stát bude efektivněji vybírat daně a zlepší čerpání evropských dotací. „Naděje vkládané do evropských peněz jsou přehnané,“ hodnotí záměr Vojtěch Benda, ekonom BH Securities.
        Pokud jde o vyšší daně, dosud strana zdůrazňovala hlavně firmy a lidi s nadprůměrnými výdělky. Jenomže jak se ukazuje, u těch to neskončí. ČSSD totiž hodlá pro naplnění svých slibů zaangažovat i obce. „Například u nákupů vozů do městské hromadné dopravy, na cyklostezky a pěší stezky,“vypočítává Milan Chovanec, stínový ministr dopravy, kam by šly peníze z obcí. Mají se podílet i na výstavbě školek, startovacího a sociálního bydlení.
        Starostové mají přitom jedinou daň, kterou sami spravují a kterou mohou přilepšit svému rozpočtu – daň z nemovitosti. Její základní sazbu mohou vyhnat až na pětinásobek a přesně k tomu je chce ČSSD motivovat.
Porodné a důchody Na výdajové stránce má štědrý oranžový program jasno: myslí skoro na každého. Rodinám nabízí porodné na druhé a třetí dítě nebo více míst ve školkách, starším lidem slibuje pravidelný růst důchodu, města se mají dočkat obchvatů a ekologické dopravy, nezaměstnanosti zamezí rekvalifikace a příliv soukromých investic.
        Podobně jako sociální demokraté plánuje vyšší výdaje i komunistická strana. Naopak TOP 09 chce víceméně zachovat stávající stav. A jak by byl finančně náročný program občanských demokratů se teprve ukáže, svůj program zveřejňují po částech.

 

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme