Prázdniny jsou za dveřmi

Postřehy ze Senátu

10. 6. 2021

Vážení přátelé,

je to neuvěřitelné, ale brzy to budou tři roky, kdy jsem Vás díky Vám a Vaší podpoře začal zastupovat v Senátu. Kdo by tehdy tušil, jak zvláštním obdobím si projdeme. Teď před prázdninami, které si vážně zasloužíme, se Vám chci svěřit se dvěma postřehy.

Ta půlka volebního období byla plná příběhů, které dokazují, že Senát má smysl. V pandemii jsme opravovali desítky zákonů (to dělá Senát každý měsíc). Díky Senátu nedošlo k velkým komplikacím s aplikací některých zákonů v praxi, protože některé obsahovaly řadu chyb a nepřesností z důvodu rychlého schvalování v PS.

Po zamítnutí Senátem se například nenašla ve Sněmovně většina ani pro zákon, který přinášel likvidační třímilionové pokuty pokuty pro podnikatele za porušení protikoronavirových opatření vlády ani pro novelu, která by umožnila státu další nekontrolovatelné nákupy například ochranných pomůcek, kterých jsme byli svědky na loňském jaře. Oba zákony tak zůstanou naštěstí "jen v šuplíku".

Senát také ukázal lidem u nás, že není vše jednobarevné a že můžeme dělat hrdou politiku, která navazuje na odkaz Václava Havla, který svými postoji naší zemi vybudoval velmi dobré jméno v zahraničí. Cesta na Tchaj-wan byla důkazem toho, že to jde a jak užitečná může být spolupráce. Vím také, že Senát nedokáže změnit všechno, ale jeho současné složení je plné lidí, kteří chtějí pracovat a hledat tu nejlepší cestu pro budoucnost České republiky. Mám radost z toho, že jsem u toho.

Druhý postřeh souvisí s tím, že přestože se o Senátu mluví a píše mnohem víc, tak pořád jen málo lidí vnímá, co v něm děláme. Pravděpodobně začátkem července budeme probírat stavební zákon a věřte mi, že ta debata bude stát za to. Mimochodem, víte, že naše řízení jsou jedny z nejdelších v Evropě? Rozhodně je nenecháme zkomplikovat ještě víc. Potvrdilo se mi také, že senátora na žádné instituci nebo úřadě neodmítnou a že může hodně pomoci prorazit cestu tam, kde to vypadá, že stojí zeď neporozumění. Například s ministrem životního prostředí jsem řešit dostupnost kotlů pro sociálně slabé, na Ministerstvu pro místní rozvoj datace na domovy pro seniory v našem regionu, na Správě železnic opravu železničních přejezdů atd. 

Přátelé, za pár týdnů začnou prázdniny a dny dovolených, tak Vám přeji, abyste ty nadcházející dny a týdny prožili co nejkrásněji se svými blízkými a abyste si co nejvíce odpočinuli a načerpali sil pro další část roku.

 

Herbert Pavera
Senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme