Pomáháme při povodních. Víc, než si myslíte.

18. 6. 2013

Bydlíme ve městě, které leží nedaleko soutoku Odry a Olše a téměř všichni jsme několikrát zažili na vlastní kůži, co dovede velká voda.

S obavami jsme od minulého týdne sledovali předpovědi počasí. Pro Severní Moravu byla předpověď příznivá. Hůře na tom byly Čechy, zejména jižní, západní a střední. V neděli se nejhorší obavy naplnily a řeky se začaly vylévat ze svých koryt. Nastala přesně ta situace, kterou tak dobře známe my v Bohumíně.

Sotva v médiích prolétly první záběry zaplavených obydlí a automobilů, zničených mostů, silnic a zatopených průmyslových objektů, rozhodli jsme se sestavit tým dobrovolné humanitární pomoci pro postižené povodněmi.

Postupně začala pomoc získávat konkrétní podobu.

Jako první byli připraveni pomoci dobrovolní hasiči ze SDH Kopytov. Přidal se Český červený kříž Karviná, SDH Rychvald a Bochemie Bohumín, kteří společně zajistili v dostatečném množství teplé přikrývky, desinfekční prostředky a Savo, také kbelíky, košťata, lopaty a gumové rukavice.

TOP Bohumín si vzala za své zajištění finanční pomoci a podpůrnou organizační činnost.

SDH Kopytov připravil na dlouhou cestu a přepravu své vozidlo i s přívěsným vozíkem. První cesta s nákladem se uskutečnila do Ouštic, Neveklova a Jablonného nad Vltavou ve středních Čechách v pondělí 3. 6. 2013. Po vyložení nákladu se kopytovští vraceli domů.

Druhá cesta bude probíhat od 6. 6. 2013. Náklad je téměř stejný, ale tentokrát se podařilo získat téměř dvojnásobné množství materiální pomoci a proto jedou vozidla dvě. Také cesta i mise bude delší. Jede se do Děčína a okolních obcí a po vyložení nákladu skupina dobrovolných hasičů zůstane a bude se podílet na záchranných a likvidačních pracech technikou SDH Kopytov.

Do akce vyjede 6 hasičů SDH Kopytov. Řídit a koordinovat je bude krizový štáb přímo na místě.

Mise je v současné chvíli financována za podpory TOP 09 MO Bohumín a hasičů SDH Kopytov.

Vážíme si práce všech obětavých občanů, hasičů, zdravotníků a dobrovolníků. Víc, než si myslíte.

Za TOP 09 Bohumín Karla Fodorová

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ